I morgen bør du passe ekstra på om du skal ut i trafikken

Søndag starter høytiden for bilskader.

Fender-bender in car crash

Tall fra Tryg Forsikring viser at bilskader øker med 30 prosent i desember i forhold til resten av året. Illustrasjonsfoto.

Foto: Erwin Wodicka

Lørdag kveld meldes det om to trafikkuhell i Nordland. På Åsen i Mosjøen kolliderte to personbiler. Det oppstod ikke noen personskader i sammenstøtet, men bilberging ble rekvirert.

Også på Øyjorden i Rana har en bilist vært uheldig. Her kjørte en enslig bil av veien og ut i en elv, hvor den veltet. Føreren kom fra det uten skader.

– Årsak er ikke kjent, men det er veldig glatt på Helgeland, sier operasjonsleder Fred Leirvik, som oppfordrer folk til å kjøre forsiktig.

Øker med 30 prosent

Glatt føre og stress i førjulstida, kan være oppskriften på flere slike små og store uhell. For idet vi beveger oss inn i desember, går vi også inn høytiden for krasj og knuste biler.

Arvid Steen i Tryg Trafikk

Arvid Steen i Tryg Forsikring.

Foto: Pressefoto

Tall fra Tryg Forsikring viser at bilskader øker med 30 prosent i desember i forhold til resten av året.

Årsakene er mange, men folk bør kanskje passe ekstra på i morgen – første søndag i advent. For søndager i advent er dager hvor det oppstår ekstra mange uhell, forteller pressetalsmann Arvid Steen i Tryg Forsikring til NRK.

– Da er det ofte flere stressede bileiere ute på veiene som speider etter julegaver, men som glemmer å se seg for i trafikken.

Ifølge beregninger fra Tryg får forsikringsbransjen som helhet meldt inn 800 bilskader daglig i desember, med skadeutbetalinger på til sammen 19 millioner kroner.

Ber folk stresse ned

Ryggeulykker og påkjøring av parkerte kjøretøy er gjengangere i desember. Det er heller ingen overraskelse at flesteparten av skadene kommer i de store parkeringshusene i tilknytning til kjøpesentre.

Forsikringsselskapet anbefaler derfor at man lar bilen stå søndagene i adventstiden, at man unngår de store kjøpesentrene og at man parkerer der ingen andre vil stå – typisk langt fra inngangen.

– I tillegg bør man rygge inn når en parkerer, slik at man får oversikt over trafikkbildet idet man skal forlate parkeringsplassen. For det er når man stresser ut av parkeringsplassen, at mange av de kjedelige ryggeskadene skjer, sier Steen.

Han tror de berømmelige mørketallene er store, da mange av de mindre skadene aldri blir registrert hos bransjen.

– Småbulker til 3000–4000 kroner betaler man gjerne for selv, uten å involvere forsikringsselskapet, sier Steen.