I mål etter 36 timer: – Har ingen problemer med å se galskapen i dette

Joar Jensen (50) kom like før klokken halv åtte i kveld i mål, etter en 36 timer lang løpetur fra Bodø til Mo i Rana.

Joar Jensen fra Mo løper 240 kilometer

Her er Jensen fotografert før start i Bodø. 36 timer senere var han framme på Mo.

Foto: Markus Thonhaugen / NRK

Jensen startet på turen klokken 07.20 lørdag morgen. Målet var å klare 24 mil på 30 timer. Men turen tok ganske nøyaktig 36 timer. Klokken 19.20 i kveld var han i mål ved jernbanestasjonen i sentrum av Mo.

– Jeg har vært fryktelig heldig med været. Men varmen har vært en utfordring, medgir den spreke 50-åringen, som passerte Polarsirkelsenteret på Saltfjellet klokka fire i natt.

– Jeg startet med lette klær og skiftet til lange sommerklær underveis. Det var en bom. Det endte med at jeg måtte fram med saksa og gjøre superundertøyet om til t-skjorte og shorts, forteller han.

Vil sove godt i kveld

Joar Jensen vel fremme på Mo

Her er Joar Jensen fotografert like etter at han var fremme på Mo.

Foto: Synnøve Flynn Jensen

Med unntak av to vannblemmer har Jensen kommet seg helskinnet igjennom dette. Noen pauser har det også blitt underveis, for påfyll av mat og drikke. Ellers har han holdt det gående mer eller mindre i ett.

– Dette er en tur som jeg har hatt lyst til å gjennomføre veldig lenge. Nå kjenner jeg bare på en stor tilfredsstillelse. Hvis jeg skal trekke fram noe, så må det være den flotte naturen mellom Mo og Bodø. Den er noe for seg selv.

– Hvordan blir det å legge seg i kveld?

– Jeg var spent på om jeg ville bli trøtt på turen, men det har gått veldig bra. Jeg vil nok uansett sove veldig godt i kveld.

Oppladning til EM

Jensen gjennomførte turen som en del av oppladningen til Europamesterskapet i ultraløp i oktober (se faktaboks).

Ultraløp er kort fortalt en betegnelse på løp som er lenger enn maraton i distanse. Jensen har spesialisert seg tidsbestemte løp, hvor det er om å gjøre å løpe lengst mulig i løpet av 24 timer.

– Jeg løper rundt 160 mil i uka. Mye av treningen tar jeg på vei til eller fra jobb. Familien er støttende, men det er klart at jeg kan ikke klage de gangene familien har lyst til å gjøre noe annet.

Ser galskapen

Dog er ikke alle like imponert over disiplinen ultraløp, som Jensen og mange andre uttøver. Forskere har tidligere advart mot trenden. Vanlige folk mener det rett og slett er galskap å holde på med så lange løp.

– Jeg har ingen problemer med å se galskapen i dette. Men for meg handler det om forsvarlig galskap. Det er mye annet du kan gjøre som for meg fremstår som mye mer skadelig.

– For meg handler det om å pushe egne grenser, og det gir meg en stor tilfredsstillelse, sier Jensen, som nå tar to uker etterlengtet ferie i Thailand.

Laster kart, vennligst vent...