NRK Meny
Normal

I denne veiløse bygda surfer de som i storbyene

Lobbyvirksomhet og god timing har sikret den samiske bygda Musken med under 50 innbyggere mobildekning andre små utkantbygder bare kan drømme om.

Musken i Tysfjord.

Den lille lulesamiske bygda Musken i Nordland har knapt 50 innbyggere - og nå også landets mest moderne mobilnett.

Foto: Harrieth Aira / NRK

– Det betyr utrolig mye. Nå har vi like god dekning i Musken som i en hver annen by og kan bruke data og mobil som alle andre, sier Martin Rimpi.

Denne uka kunne nemlig innbyggerne i den lulesamiske bygda i Tysfjord kommune i Nordland koble seg på 4G+. Altså det mest moderne mobilnettet som finnes i Norge.

Martin Rimpi

– Vi har lobbyert godt, smiler Martin Rimpi fra Musken.

Foto: Simon Piera Paulsen / NRK

Prislappen? En drøy million kroner, ifølge Telenor.

Rimpi, som selv er fra Musken og eier hus der, legger ikke skjul på at han har jobbet i kulissene. Helt siden han første gang traff dekningsdirektøren i selskapet i 2004.

– Det resulterte i en mast i 2004 og 3G i 2013. Nå har vi altså fått 4G+.

– Du har drevet lobbyvirksomhet, altså?

– Ja, vi har lobbyert og det ser ut til at vi har lobbyert godt, smiler han.

Fikk fremskyndet oppgraderingen

Dekningsdirektør i Telenor, Bjørn Amundsen, bekrefter at de har holdt kontakten med bygda lenge.

bjørn amundsen

Dekningsdirektør Bjørn Amundsen i Telenor synes det er hyggelig å kunne prioritere de minste plassene.

Foto: Remi Drageset / NRK

– For flere år siden ble vi invitert til folkemøte i Musken, og det ble besluttet å etablere 2G-tale, sier Amundsen til NRK og legger til:

Etter planen skulle denne senderen oppgraderes til 4G+ i 2018, men nå fikk vi en mulighet til å fremskynde oppgraderingen ettersom vi hadde andre prosjekter i området samtidig.

Til nå har om lag 370 av landets kommuner tilgang til 4G+, viser oversikten til Telenor. Målet er at alle selskapets sendere skal oppgraderes til det mest moderne mobilnettet innen to år.

– Må uansett prioritere

Et tilbud den lille nordlandsbygda med knapt 50 innbyggere nå altså har fått.

– Skjønner du at andre steder i landet kan oppfatte dette som en litt rar prioritering?

– Det er et spørsmål jeg ofte får, men den kritikken lever jeg godt med. Det må uansett være en prioritering, og i Musken har de ikke så god forbindelse på andre måter.

– Det er hyggelig å kunne gjøre noe for de minste plassene også, forklarer dekningsdirektøren, og legger til at sykkelrittet Arctic Race ellers har lagt føringer for 4G+-satsingen til Telenor i Nordland i år.

Lokalbefolkningen i Musken er uansett strålende fornøyd. Martin Rimpi tror det er flere årsaker til at de nå kan surfe som i storbyene.

– En av grunnene er nok at hurtigbåten, en stor kunde av Telenor, går her. Dessuten er jo Musken Norge på sitt smaleste og det er sikkert også litt show å få det til her, smiler han.

Laster Twitter-innhold

Video

Distriktsnyheter fra Nordland. TV
I tredje episode av Stortvildet må Erna Solberg tegne Jonas Gahr Støre. KrF må debattere som SV og motsatt. Hvem vinner debatten?
 Er Jonas Gahr Støre (Ap) god på seksualundervising? Se episode 2 av Stortvildet.