Hopp til innhold

I dag lander Nato-sjefen i Bodø

17 ganger hittil i år har norske jagerfly rykket ut for å identifisere russiske jagerfly utenfor kysten av Norge. Dette er tall som Nato-sjef Jens Stoltenberg får presentert når han besøker sine egne beredskapsfly som er stasjonert i Bodø.

Statsminister Jens Stoltenberg på Bodø hovedflystasjon

TILBAKE I BODØ: I 2011 kom daværende statsminister ens ærend til Bodø i dag for å takke personellet ved Bodø hovedflystasjon for innsatsen med å få den norske F-16 styrken klar for innsats i Libya på rekordtid. I dag er han tilbake som øverste sjef for Nato.

Foto: Bjørn erik Rygg Lunde / NRK

– Så langt har beredskapsflyene rykket ut 17 ganger, og identifisert totalt 28 russiske fly, sier informasjonssjef ved Forsvarets operative hovedkvarter, major Ivar Moen til NRK.

Senest i går ble et russisk fly identifisert utenfor kysten av Norge. Tidligere i år identifiserte et F16-fly et russisk bombefly langs norskekysten som hadde atomvåpen ombord.

– Dette er helt normale tall, som ikke tyder på noen økning i forhold til tidligere år. Vi identifiserer også de samme flytypene som vi har sett de senere år, ifølge Moen.

Identifiseringer av russiske fly

År

Utrykninger

Identifiseringer

2006

13

14

2007

47

88

2008

32

87

2009

38

77

2010

36

37

2011

34

48

2012

41

71

2013

41

58

2014

49

74

2015 (per 13. november)

27

43

17 ganger hittil i år har norske jagerfly avskåret russiske jagerfly

Onsdag ettermiddag besøker Natos generalsekretær Jens Stoltenberg sine egne beredskapsfly som er stasjonert i Bodø. Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H) og generalløytnant Morten Haga Lunde, sjef for Forsvarets operative hovedkvarter, skal være vertskap.

100 fly i aksjon

Over 100 fly deltar i den nordiske kampflyøvelsen «Arctic Challenge».

Over 100 fly deltar i den nordiske kampflyøvelsen «Arctic Challenge» som ledes fra Bodø Hovedflystasjon.

Foto: Bjørn Erik Rygg Lunde / NRK

I tillegg til en omvisning på flystasjonen, skal Stoltenberg få en demonstrasjon av de norske F-16-flyene som er i stående beredskap.

Besøket faller sammen med den nordiske kampflyøvelsen «Arctic Challenge» hvor over 100 fly fra tilsammen ni nasjoner deltar. Øvelsen som ledes fra Bodø Hovedflystasjon er en av de største i Europa i år,

– Det er viktig for Norge å bidra til NATO. Vi utfører blant annet viktige oppgaver for alliansen gjennom å bygge situasjonsforståelse i nordområdene og å ha jagerfly på beredskap. Vi ser frem til å vise generalsekretæren i NATO våre kapasiteter, og til å diskutere de sikkerhetspolitiske utfordringene vi ser rundt oss, har forsvarsministeren tidligere uttalt til NTB i forbindelse med Stoltenbergs besøk.

– Den store kampflyøvelsen «Arctic Challenge» som akkurat nå pågår i Norge, Sverige og Finland sender et viktig signal til Russland, mener den svenske forsvarsministeren Peter Hultquist (t.h.). Her sammen med generalinspektør for det norske luftforsvaret, Per Egil Rygg.