I dag kan de få utsendingsdommen

I dag må den armenske familien Petrosjan møte i Oslo tingrett, hvor det skal avgjøres om familien kan sendes ut av landet.

Familien Petrosjan på Bodø Lufthavn
Foto: Bjørn Erik Rygg Lunde / NRK

Familien på fem, som har bodd på Rognan i Saltdal i over åtte år, ble for en måned siden hentet av politiet og flydd til Oslo for utsending, men byfogden i Oslo reddet den utviste familien i siste liten.

I dag skal de til Oslo tingrett, hvor spørsmålet om fortsatt utsendelse skal behandles. Både mor, far og den eldste datteren må stille opp i rettssalen i 6. etasje.

Grundig forberedt

Om bord i flyet forteller mor i familien, Bella Abrahamyan, at hun ikke helt vet hva som skal skje i tingretten.

– Jeg håper bare det skal gå bra, men jeg vet ikke helt hva som kommer til å skje. Jeg vet bare at de trenger noen forklaringer i tingretten, samt at det blir noen spørsmål og svar, men jeg vet ikke helt konkret, sier hun.

– Hvordan har du forberedt deg?

– Jeg har gått gjennom papirene og intervjuene som ble gjennomført for åtte år siden. Det er lenge siden så det er nok noe vi har sagt som vi har glemt i løpet av tiden. Vi tar en gjennomgang av hele prosessen som har vært.

Abrahamyan forteller at hun tror det kan bli en tung dag i morgen.

– Jeg er litt nervøs for det er første gang jeg stiller meg foran tingretten, men jeg tror ikke jeg har noe å frykte.

Også familiens advokat, Terje Holst Stifjell har forsøkt å forberede familien på hva som skal skje i tingretten.

– Han har fortalt oss at vi ikke kan være 100 prosent sikker på hva som skjer. Han har fortalt hva tingretten vil vite og hvilke spørsmål han tror kommer, sier hun.

Ester og faren ombord i flyet til Oslo

Ester og faren om bord i flyet til Oslo

Foto: Bjørn Erik Rygg Lunde / NRK

Fantastisk støtte hjemmefra

For bare noen uker siden var familien på flyplassen i Bodø. De hadde da blitt kastet ut av landet og ble sendt til Oslo som første steg på veien. Likevel satte. byfogden i Oslo foten ned og stoppet utsendelsen For familien er det langt enklere å sette seg på flyet i dag.

– Ja, det er stor forskjell. Det er jo ingen politifolk med oss denne gangen, så det føles mye tryggere i dag enn sist.

Familien har tre barn, men bare Ester (15) er med på turen til Oslo. De to minste barna i familien ble værende igjen på Rognan.

Jeg tror ikke jeg har noe å frykte.

Bella Abrahamyan

– De to minste barna blir passet på av noen venner på Rognan. Tingretten ville ikke ha små barn der, så de blir igjen, sier Abrahamyan.

– Hva sa de på Rognan da dere måtte dra denne gangen?

– De ønsket oss lykke til og sendte oss mange lykkehilsener. Akkurat nå fikk jeg en melding på telefonen fra en venninne som sa hun skulle be for oss nøyaktig klokka ti da saken begynner.

– Hvor viktig er det å ha den støtten hjemmefra?

– Det var utrolig. Det er veldig overraskende at så mange bryr seg og at det er så mange som er glade i oss. De skjønner ikke hvorfor vi må gå så mange runder i systemet for å få lov til å bli i landet, etter så mange år.

Kan anke saken

Familien er fortsatt ikke sikre på å bli værende i Norge. I dag skal tingretten muntlig behandle spørsmålet om fortsatt utsatt utsendelse. Både familiens advokat og Utlendingsnemnda (UNE) vil være til stede i rettssalen.

Dersom familien taper denne runden, kan de anke til lagmannsretten, men det krever et gebyr på 20.000 kroner. Bella tror likevel det skal gå bra.

– Jeg veldig nervøs, men jeg bare gleder meg til å bli ferdig. Jeg vet jo ikke hva som skjer i morgen, men heldigvis har vi allerede booket flybilletter tilbake til Bodø, så vi kommer oss nok hjem enda en gang.