Hopp til innhold

I dag avgjøres fremtiden til Olvard (4)

Fire år gamle Olvard er sterkt pleietrengende og tvinges til å bo på sykehjem. Foreldrene vil overta arbeidsgiveransvaret for sønnen, mot rådmannens forslag. I dag skal politikerne avgjøre saken.

Olvard sammen med foreldrene

Onsdag avgjør politikerne i Hattfjelldal om foreldrene får overta arbeidsgiveransvaret for den sterkt pleietrengende sønnen Olvard.

Foto: Anneli Strand / NRK

Siste: Et enstemmig kommunestyre i Hattfjelldal vedtok onsdag formiddag at foreldrene til Olvard kan overta arbeidsgiveransvaret for sønnen.

Fredag fortalte NRK historien om sønnen hennes Olvard (4) som ble født fire måneder for tidlig og er sterkt pleietrengende.

Foreldrene ønsker selv å være arbeidsgivere for gutten sin ved hjelp av så kalt brukerstyrt personlig assistent (BPA). De søkte i mars om å få assistent hjemme, slik at han skulle få flytte hjem.

Vi har jo brukt de siste fire årene til å bli kjent med ham og sette oss inn i hvordan vi best mulig kan hjelpe ham, sier Eirill Ørjedal til NRK.

I dag får moren endelig vite om fireåringen får lov til å få hjelp hjemme, eller om han må fortsette å bo på sykehjem. Saken skal nemlig behandles av kommunestyret i Hattfjelldal.

  • NRK streamer kommunestyremøtet i Hattfjelldal direkte fra klokka 12.

– Krevende situasjon

Nettopp dette har Heidi Aabrekk og familien erfaring på. De har arbeidsgiveransvar for den 13 år gamle gutten deres.

Heidi Aarbrekk

Heidi Aabrekk har arbeidsgiveransvar for sin 13 år gamle sønn, og sier de får et bedre tilbud nå.

– Vår familie har ei BPA-ordning. Vi fungerer som arbeidsgiver, og har full kontroll på blant annet ansettelse av pleiere og vikarer. Da kan vi også selv være vikarer hvis vi får problemer med å skaffe noen en dag, sier Aabrekk, som er fra Sogn og Fjordane.

Hun forteller at det var krevende å ha pleiere så tett på familien når de ikke hadde valgt dem selv, og mener det gir en høy kvalitet på sønnens tilbud at de nå får styre ansettelsene.

Har en annen oppfatning

Stian Skjærvik

Rådmann Stian Skjærvik i Hattfjelldal.

Foto: Lars-Petter Kalkenberg / NRK

Rådmannen i Hattfjelldal kommune, Stian Skjærvik, råder i sin innstilling at kommunen selv skal ha ansvaret for den sterkt pleietrengende gutten - eller gi det til en privat aktør.

I innstillingen skriver Skjærvik at kommunen skal ha både arbeidsgiveransvar og ansvar for det faglige innholdet fireåringen skal få. Dette ved hjelp av brukerstyrt personlig assistanse.

Det har ikke lykkes NRK å få en kommentar fra Hattfjelldal kommune, men de har tidligere uttalt at de ikke ønsker å gå inn i enkeltsaker.

Avgjøres onsdag

Om mor og far får overta arbeidsgiveransvaret skal avgjøres i kommunestyret i formiddag, og kommunens vedtak kan ikke påklages i ettertid.

Heidi Aabrekk oppfordrer kommunestyrerepresentantene til å høre på foreldrene.

– Vi som har barn med store, sammensatte vansker oppfatter ei veldig stor utfordring Det er ikke slik at disse barna er unntatt det regelverket som gjelder for alle andre barn. De trenger få og nære tilknytningspersoner, påpeker hun.

Opptak av kommunestyremøtet der fremtiden til fire år gamle Olvard i Hattfjelldal ble avgjort.

Politikerne i Hattfjelldal vedtok enstemmig at foreldrene Olvard kan få overta arbeidsgiveransvaret for sønnen. Se kommunestyremøtet i opptak her.