NRK Meny
Normal

I dag åpner Erna romskipet

I dag reiser statsminister Erna Solberg til Andøya for å åpne «Romskipet Aurora», et opplevelsessenter som skal gi publikum et innblikk i norsk romfart.

ROMSKIPET AURORA

Romskipet Aurora åpner for publikum den 15. mai 2014. Dette er et nytt lærings- og besøkssenter knyttet til virksomheten på Andøya Rakettskytefelt og med fokus på nordlysforskning.

Foto: Andøya Rocket Range

Arne Hjalmar Hansen i ”Launch Control” på Andøya.

Nasjonalt senter for Romrelatert Opplæring Arne Hjalmar Hansen i ”Launch Control” på Andøya

Foto: Øyvind Arntsen / NRK
ROMSKIPET AURORA

Du kan kjenne på følelsen av å reise ut i rommet og inn i nordlyset samtidig som du tar del i forskningsoppgaver under ferden.

Foto: Andøya Rocket Range
 Romskip Aurora

I Romskipet Aurora gjennomføres det spennende undervisningsaktiviteter for elever, studenter og lærere. Dette er også et nytt tilbud for publikum som er interessert i nordlys og verdensrommet.

Foto: NAROM/Mediafarm

Romskipet Aurora er et lærings- og besøkssenter knyttet til virksomheten på Andøya Rakettskytefelt og spesielt med fokus på nordlysforskning. Senteret har kostet 30 millioner kroner, og daglig leder Arne Hjalmar Hansen i Nasjonalt senter for Romrelatert Opplæring håper det også vil bidra til å øke interessen for ingeniørfag.

– Det virtuelle romskipet skal gi et tilbud til studenter, elever, lærere og andre som er interesserte i romvirksomhet, teknologi, nordlys og arktisk lys. Her kan alle foreta en reise ut i verdensrommet og møte nordlyset, sier han til NRK.no.

Besøkende kan gjennom ulike oppdrag – ledet av en Mission Commander – oppleve nordlyset, se dets opprinnelse og effekt på planeten vår, både i natur og kultur.

– Du kan også ta del i eksperimenter, sende ut raketter og se hvordan dagliglivet er på et romsenter. Jeg tror ikke det finnes noe tilsvarende verken i Norden eller Europa, sier Arne Hjalmar Hansen til NRK.no.

I USA er det flere virtuelle romstasjoner, og i Europa er det en i Storbritannia. Den nye romstasjonen på Andøya blir nummer to i Europa.

Stor oppmerksomhet

For to år siden la kong Harald ned grunnsteinen til Romskipet Aurora, og statsminister Erna Solberg skal stå for den offisielle åpningen 29. april for inviterte gjester. Ifølge Hansen har det har vært stor oppmerksomhet rundt Romskipet Aurora.

– Det er ekstra stas å få statsministeren hit. Vi har invitert 100 gjester fra hele landet og den europeiske romorganisasjonen hit til Andenes. For folk flest og publikum åpner romskipet 15. mai når turistsesongen i Andøy starter.

Nordlysfilm

I et nytt auditorium vises det en nordlysfilm om hvordan raketter fra Andøya blir brukt i utforskningen av nordlyset. Senteret har også spennende utstillinger om nordlyset og Norge som romnasjon.