I dag åpner det nye verdensarvsenteret

Kronprinsen er på plass på Vega når åpningen av det nye verdensarvsenteret.

H. K. H. kronprins Haakon åpner verdensarvsenter på Vega

Kronprins Haakon åpner det nye verdensarvsenteret på Vega i dag.

– Det er flott at kongehuset er representert på den folkefesten det blir når Vega Verdensarvsenter skal offisielt åpnes, sier Vega-ordfører Andre Møller i en pressemelding.

Han tror kronprinsen vil bidra til å løfte hele arrangementet.

Kong Harald, dronning Sonja og prinsesse Märtha Louise har besøkt Vega tidligere, men det er første gang kronprins Haakon kommer på besøk. Det setter vi stor pris på, legger han til.

Vega verdensarvsenter

Det splitter nye verdensarvsenteret er samlokalisert med den nye fiskerihavna på Vega.

Egg og duntradisjon

Vegaøyene består av 6.500 øyer, holmer og skjær og er kjent for sin rike dunværtradisjon.

FN-organisasjonen UNESCO satte Vega på sin liste over verdens viktigste natur- og kulturarv-steder i 2004, og en av begrunnelsene var nettopp dunværtradisjonen.

Vegaøyan er også Nordlands eneste verdensarvområde.

De siste årene har Vega hatt en svært positiv utvikling: nesten tidobling i antall besøkende fra 5.000 til 45 - 50.000 per år.

Lånan/Vega/Nordland På dunværet, Lånan, har Ærfuglbestanden tatt seg opp og det er flere hekkinger enn før. Det betyr mer dun for de dunsankerne. Foto: Øyvind Nordahl Næss/VG

UNIKT KULTURLANDSKAP: Vegaøyene er kjent for sitt unike kulturlandskap og for sin eldgamle ærfugltradisjon. Her ser du de små trehusene som fungerer som hjem for ærfuglene mens de hekker.

Foto: Scanpix

– Lokalt har verdensarven bidratt til stolthet og styrket identitet, at verdensarvområdet blir tatt vare på og til nye aktiviteter både på Vega og ute i Vegaøyene, understreker ordføreren.

Fyrtårn for reiselivet og lokalsamfunnet

De siste årene har Vega kommune og Stiftelsen Vegaøyan Verdensarv i samarbeid med Klima- og miljødepartementet, Nordland fylkeskommune og andre støttespillere arbeidet med å få etablert et verdensarvsenter med spennende formidling og opplevelser.

Ærfugl

TRIVES I VEGA: Ærfuglen er kåret til Nordlands fylkesfugl. Men situasjonen for den godlynte andefuglen med den eksklusive duna er dyster både sør og nord i landet.

Foto: Bård-Jørgen Bårdsen / NINA

Senteret skal utvikles som en regional og nasjonal attraksjon; et besøks- og kunnskapssenter for Vegaøyans unike verdensarv.

Verdensarvsenteret på Vega blir et pionerbygg i Norge; det første som bygges med utgangspunkt i autorisasjonsordningen for verdensarvsenter som ble etablert av Klima- og miljødepartementet i 2015.

Sentrenes viktigste oppgave er å skape engasjement for verdensarven gjennom god formidling, aktiviteter og opplevelser. Sentrene har videre en viktig rolle i lokalsamfunnene for å bidra til lokal verdiskaping.

Senteret er samlokalisert med den nye fiskerihavna. Det gir senteret mulighet for å ta imot gjester sjøveien og utvide tilbudet for cruiseturister og andre tilreisende i båt. Ny havn gir også mulighet for å arrangere båtturer direkte fra senteret.

Lånan i Vega, på Unescos verdensarvliste

Vegaøyene består av 6.500 øyer, holmer og skjær og er kjent for sin rike dunværtradisjon.

Foto: Verdensarv Vegaøyan