Hyttefolk, brannmenn og sivilforsvar jobbet på spreng for å slukke lyngbrann

Måtte bruke helikopter for å få kontroll på flammene.

Skogbrann i Gavlen i Andøy

Røyken kan sees på lang avstand fra Gavlen, som ligger ved Skjoldøyhamn i Andøy kommune.

Foto: Politiet i Nordland

– På grunn av det vanskelige terrenget får vi ikke vann opp i høyden der det er sterkest varmeutvikling, forklarte Magne Brunes, vaktkommandør ved 110-sentralen.

Brannen ble først meldt ifra om klokken 14:05. Brannvesenet har fått kontroll på brannen klokken 19:15.

Brannen spredte seg raskt oppover fjellet, men bebyggelsen like nedenfor var sikret. Marka er gjort våt, slik at brannen ikke skal spre seg mot hus og hytter.

Men den største utfordringen har vært den skiftende vindretningen, forteller vaktkommandøren. Han opplyser at slike lyngbranner er krever mye ressurser og kan strekke seg ut i lang tid.

Helikopter bidro

Derfor har det også blitt satt inn såpass store ressurser. Klokken 17:35 ankom helikopter stedet for å bidra med vannslukking, opplyser operasjonsleder, Kjetil Kaalaas ved Nordland politidistrikt.

Alt tilgjengelig mannskap fra fire stasjoner jobbet på spreng for å få slukket brannen i Gavlen ved Skjoldehamn i Andøy kommune. I tillegg er Sivilforsvaret innsatsgruppe fra Andøya innkalt, og hyttefolk satt i arbeid.

Fryktet at vinden skulle snu

– Vinden avgjør hvor alvorlig dette blir. Hvis det går som vi håper, så brenner den rett opp fjellskrenten og slukker av seg selv på toppen. Men hvis vinden snur kan den spre seg mot bebyggelse, sa operasjonslederen til NRK tidligere på dagen.

Kommunen har vært varslet, og evakuering kunne blitt aktuelt hvis brannen spredte seg feil vei.

Nordland politidistrikt opplyser at folk kan følge med informasjon fra kommunen og politi som er på stedet.

Gavlen ligger ved Skjoldehamn omtrent fem mil fra kommunesenteret på Andenes.