NRK Meny
Normal

Kommune brukte en halv million på å etterforske mulig kafé-underslag

Kommuneledelsen var overbevist om at noen underslo penger fra kulturhusets kafé, men hadde ikke tillit til at politiet ville komme til bunns i saken. Derfor betalte de Ernst & Young 500.000 kroner for å etterforske det påståtte underslaget på 200.000.

Kulturfabrikken i Sortland

MENER NOEN UNDERSLO PENGER: Administrasjonen ved Sortland kommune var sikker på at noen underslo penger ved den kommunalt drevne kafeen i Kulturfabrikken. Istedet for å først gå til politiet, betalte de en halv million kroner i konsulenthjelp.

Foto: Sigurd Steinum / NRK

Det var i fjor at administrasjonen i Sortland kommune fikk en mistanke om underslag ved en kafé tilknyttet Kulturfabrikken.

Administrasjonen mener minst 170.000 kroner er underslått. Men istedet for å først anmelde saken til politiet, hyret kommuneledelsen inn konsulentfirmaet Ernst & Young til å etterforske saken. Den private etterforskningen betalte de 500.000 kroner for, skriver Bladet Vesterålen.

Ville ikke gå til politiet

– Vi mener at det var det rette å gjøre. Vi ønsker at noen skal ansvarliggjøres, sier fungerenede rådmann, Jonny Kvalø til NRK.no.

– Hvorfor gikk dere ikke til politiet?

– Politiet har begrenset med ressurser. Når det gjaldt et mulig underslag av et såpass lite beløp, tror vi ikke saken hadde blitt prioritert. Politiet hadde også henlagt en lignende sak mot den samme kafeen tidligere. Derfor valgte vi å hyre inn ekstern etterforskning, sier Kvalø som innrømmer at konsulentregningen ble litt høyere enn de hadde regnet med.

– Men vi håper at vi kan få noe av beløpet igjen gjennom vår forsikringsavtale.

Dette er ganske skandaløst. Det er absolutt ikke kommunens oppgave å drive privat detektivarbeid.

Christoffer Ellingsen

– Ikke kommunens oppgave å drive detektivarbeid

En av de som derimot ikke er særlig fornøyd med hva administrasjonen har brukt penger på, er kommunestyrerepresentant, Christoffer Ellingsen (Rødt).

– Dette er ganske skandaløst. Det er absolutt ikke kommunens oppgave å drive privat detektivarbeid, sier Ellingsen, som mener det er politiet som bør etterforske mulige lovbrudd.

Han mener at pengene kunne vært brukt på en bedre måte.

– Vi har akkurat gjort store kutt i skolesektoren og i dagtilbudet til psykisk utviklingshemmede, sier Ellingsen som også er kritisk til at kommunen ikke orienterte kommunestyret om pengebruken.

Ikke tatt ut tiltale

Konsulentfirmaet har nå overlevert det innsamlede materialet til politiet på Sortland.

Politiet etterforsker saken videre. Det er foreløpig ikke tatt ut noen tiltale i saken.

Video

Distriktsnyheter fra Nordland. TV
I tredje episode av Stortvildet må Erna Solberg tegne Jonas Gahr Støre. KrF må debattere som SV og motsatt. Hvem vinner debatten?
 Er Jonas Gahr Støre (Ap) god på seksualundervising? Se episode 2 av Stortvildet.