Skulpturlandskap Nordland på internasjonal liste

Kunstverkene får skryt i internasjonalt magasin.

Sammen med skulpturparker i Frankrike, USA og Japan er Skulpturlandskap Nordland kåret til en av verdens beste, skriver magasinet National Geographic.

– Jeg glad fordi det viser at det er mulig å realisere prosjekter av internasjonal standard også i små kommuner og i et lite land som Norge, sier tidligere fylkeskultursjef Aaslaug Vaa.

Markert fylkeskultursjef

Aaslaug Vaa

Tidligere Fylkeskultursjef Aaslaug Vaa er glad og stolt over den internasjonale utmerkelsen.

Foto: NRK

Vaa ble ansatt som fylkeskultursjef på midten av 80-tallet og var særlig på 90-tallet en markert fylkeskultursjef i Nordland. Hun har kjempet om prosjektet gjennom mye motstand da flere kommuner ikke ville delta i prosjektet.

– Prosjektet har vært en del av livet mitt lenge. Jeg føler at det er som et av mine barn. Jeg er glad for at det fortsatt lever i beste velgående og det er denne artikkelen et godt eksempel på, sier hun.

Internasjonal kunstsamling

Mannen fra havet

Skulpturen 'Mannen fra havet' er en kjent skikkelse i Bø kommune.

Foto: Nordland Fylkeskommune

Prosjektet ble lagt fram av kunstner Anne Katrine Dolven i 1988 som foreslo å ta kunsten til Nordland i stedet for å bygge et kunstgalleri. Ideen var at hver kommune skulle få hvert sitt kunstverk.

– Kunstverkene skulle ikke være tilfeldige, den utvalgte kunstneren skulle besøke kommunen og utforme kunsten basert på det inntrykket han fikk, forklarer pressekontakt for Skulpturlandskap Nordland Kristoffer Dolmen.

Prosjektet tok lengre tid enn planlagt, noen kommunestyrer takket nei og derfor er ikke alle kommunene representert i kultursamlingen.

– Totalt er 35 ulike skulpturer, lagd av 35 internasjonale kunstnere plassert i 34 ulike kommuner, sier Dolmen.

Snart blir Træna den siste kommunen som får tildelt en skulptur av Skulpturlandskap Nordland.

– Det er planlagt at den skal stå ferdig neste sommer, men der har vi tenkt til å sette strek, sier han.

Ulike meninger om kunsten

Rodøy

'Indre følger ytre' er en skulptur laget av kunstner Per Inge Bjørlo og ligger i Rødøy kommune.

Foto: Nordland Fylkeskommune

– Noen er glade i sine skulpturer og er stolte av dem mens andre er ikke like opptatte av kunstverkene. Bø er spesielt opptatte av skulpturen sin og bruker den også som et symbol for kommunen, sier Dolmen.

Han trekker fram skulpturen i Vågan som på folkemunner blir kalt Dusjkabinettet, som en av de mest populære verkene i samlingen.

– Verket er laget av kunstner Dan Graham og ligger lett tilgjengelig plassert ved E10 i Lofoten, sier han. I tillegg er skulpturer slik som Mannen fra havet i Bø kommune en velkjent skikkelse, legger han til.

Trekker turister

Dolmen tror den internasjonale anerkjennelsen i magasinet National Geographic vil trekke flere turister til Nordland.

- Vi trodde aldri at prosjektet skulle bli kjent internasjonalt. Det skulle i utgangspunktet bare være noe for innbyggerne i Nordland, men fungerer nå som en kvern som bare går og går, sier han.

Tidligere fylkeskulturleder Aaslaug Vaa håper på en større kulturbasert reiselivsnæring i Nordland.

– Skulpturlandskap Nordland er i veldig liten grad brukt for å trekke turister til Nordland, men jeg håper at de kan sette større fokus på det nå, og at de som er opptatte av kunst vil spore det opp, sier hun.