Hopp til innhold

Hvordan var det nå med «saganatt som senker»?

Mange tror de kan synge Norges mest kjente nasjonalsang, men hvor god kontroll vi egentlig på «Ja vi elsker»?

Elever Aspåsen skole

Gabriel Os Richardsen, Jackline Helene HenriksenCarcary, Leah Margrethe Vaag og Konrad Storm Larsen fra 4.trinn Aspåsen skole blir glade av å synge nasjonalsangen.

Foto: Kåre Riibe Ramskjell / NRK

– Jeg blir stolt og høytidsstemt når jeg hører nasjonalsangen, sier Lillian Jensen og Solveig Tingstad vi treffer på Tusenhjemmet i Bodø.

I en fersk undersøkelse utført blant 300 barneskolelærere, svarer over halvparten at 60 prosent eller flere av elevene kan det første verset av nasjonalsangen. Langt færre kan de resterende versene. Første vers av «Norge i rødt, hvitt og blått» og «Nordmannen» er det også et mindretall av elevene som kan.

– Synger om furu

Gabriel Os Richardsen, Jackline Helene HenriksenCarcary, Leah Margrethe Vaag og Konrad Storm Larsen på fjerdetrinn på Aspåsen skole kan i hvert fall det første verset. Og sangen gjør dem varm inni seg.

– Jeg blir veldig glad. «Ja vi elsker» gir en god følelse.

Hva teksten egentlig betyr er de mer usikre på.

– Læreren vår har prøvd å forklare oss det. Men vi forstå det ikke, rett og slett. Vi synger jo om furu, kanskje det har noe med trær å gjøre? Eller kanskje om fjell, fjell som stiger opp. Den handler i hvert fall om at Norge er et fritt land, konkluderer elevene.

Damene på Tusenhjemmet har litt mer kontroll.

Tusenhjemmetdamer

Lillian Jensen og Solveig Tingstad på Tusenhjemmet i Bodø.

Foto: Kåre Riibe Ramskjell / NRK

– Å være furet betyr å være litt medtatt, litt skrukkete. Vi har jo en ganske værhard kyst.

– Gammelmodig

Førstelektor Roar Tromsdal hos Nord universitet tror han har kontroll på alle åtte versene på «Ja vi elsker». Han skjønner godt at både voksne og barn sliter med teksten.

– Noen ord er nok litt gammelmodige, men hovedinnholdet tror jeg folk får med seg. Vi skal huske at Bjørnstjerne Bjørnson skrev førsteversjonen av denne sangen i 1859. Det er over 150 år siden.

Han er sikker på at folk som sang den for 150 år siden skjønte hva de sang.

– «Ja vi elsker» ble urfremført på 50-årsjubileet for grunnloven på Eidsvoll i 1864. Dette hadde de satt seg inn i. Det var fullt alvor for dem.

Både alderen og referansene i teksten gjør den vanskelig.

– Det er referanser fra unionsoppløsningen, sagatida med Harald Hårfagre, Olav den hellige og Håkon den gode. Det går kanskje ikke folk i dag rundt og har et forhold til.

Teksten i nasjonalsangen er ikke alltid så lett å forstå.