Hopp til innhold

Hvor står den opprinnelige «fyrstikkfurua»?

Du har garantert sett motivet som har preget fyrstikkeska fra Nitedals i mer enn 70 år. Det du kanskje ikke vet er hvor originalen befinner seg. Svaret er det noen som hevder de har.

Hjelpestikker fra Nitedals

Meløy kommune har fått tillatelse fra Nitedal til å bruke motivet i sin lokale markedsføring i turistsammenheng. Men står treets røtter virkelig fast i Nordland?

Foto: Helge Lyngmoe

Øya Grønøy i Meløy kommune beskrives som en frodig og idyllisk øy plassert i skillet mellom Helgeland og Salten. I en tett furuskog på øya står en stolt, lokal kjendis svært høyrøyst, men også litt bøyd, med Meløy i bakgrunnen.

– Fyrstikkfurua fra den originale pakken står her på Grønøy, det er vi sikre på, sier lokalhistoriker, Anfinn Myrvang.

Konkurrent i Rogaland

Furua på Grønøy

Meløy kommune hevder dette er Norges mest avbildede tre. Maleriet av fyrstikkfurua finnes i fem milliarder eksemplarer.

Foto: Arnfinn Myrvang

Du har garantert sett den. Furua som kneiser over et berg med ett-øring som sol over silhuettene av fjell. Motivet har prega fyrstikkeska i mer enn 70 år, og lokale fra Grønøy hevder de vet hvor originalen befinner seg.

Men er det furua på Grønøy som er kilden til furua på fyrstikkeska?

– De lærde strider om dette spørsmålet. Det er mange som mener at de har fyrstikkfurua i sitt nærmiljø.

– For noen år siden var det en vennskapelig uenighet mellom Melbu og Lund kommune i Rogaland. Stavanger Aftenblad skrev at furua fra fyrstikkeskene står ved Moi. Men da ga ordføreren i Melbu streng beskjed om at hvis de prøvde å stjele furua fra oss så mobiliserte vi og gikk til krig, forteller Myrvang fleipende.

Ukjent maler

I følge den lokale historikeren er det kjent at kunstneren Thorolf Holmboe var på Grønøy flere ganger mellom 1890 og ut i 1920-årene. Holmboe var kjent for sine mange kystmotiv blant annet flere med furutrær.

Arnfinn Myrvang ved foten av furua

Her står Arnfinn Myrvang ved furua på Grønøy.

Foto: Helge Lyngmoe

Men det er Sverre Eikrem som sies å være kunstneren bak logoen til fyrstikkeska.

– Eikrem var en furuelsker, men besøkte trolig aldri Meløy. Men han kunne likevel ha vært inspirert av Holmboe, sier Myrvang.

Historien hevder at Nitedal annonserte at de ville ha tilsendt forslag til motiv til fyrstikkeska. Noen sier at et bilde av ei furu malt av Holmboe ble sendt inn.

Speilvendt kunstnerisk frihet?

Treet på fyrstikkeska har store likhetstegn med det stolte furutreet i Meløy. Rundt midnatt står sommersolen der ettøringen er plassert på maleriet, og alt tyder på at lokalbefolkningen i Meløy kan ha rett i påstandene sine om kjendisfuruas opphav.

Ett problem stikker seg likevel fram i påstandene. Furua på Grønøy kneiser feil vei i forhold til den malte furua. Det mener Myrvang han også har forklaringen på.

– Kunstnerisk frihet må nok legges inn i motivet, sier Myrvang.