Hvis du skal klippe plena 17. mai, må du kanskje gjøre som Bjørn

Nord-Norge får det dårligste været i landet 17. mai, med regn og gode muligheter for sludd og snø. Bjørn Leirvik har imidlertid løsningen klar, for å få klippet plena utover våren.

Plenklipper for en nordnorsk vår

Denne oppfinnelsen er ideell for en nordnorsk vår, sier Bjørn Leirvik spøkefullt.

Foto: Bjørn Leirvik

Ved Meteorologisk institutt følger Nina Larsgård nøye med på værutsiktene, og hun har dessverre dårlig nytt for oss i Nord-Norge. Kort oppsummert blir det både grått, vått og kaldt for oss som bor nord for Trøndelag.

Nina Elisabeth Larsgård

Vakthavende meteorolog Nina Elisabeth Larsgård har dessverre ikke så gode nyheter for oss som bor i Nord-Norge.

Foto: Meteorologisk institutt

– Det ligger et lavtrykk over Barentshavet som gir vestlig liten kuling utsatte steder i Nordland og Troms. Først på dagen blir det stiv kuling utenfor Troms, og sludd og snø i fjellet.

De temperaturene vi har i dag kan bli enda lavere utover mandagen. Vi kan i beste fall vente oss 6–7 grader på nasjonaldagen.

– Tidlig på dagen 17. mai er det godt mulig at snøgrensa blir ganske lav, noe som kan gi sludd helt nede ved kysten enkelte steder.

Skal du over noen fjelloverganger de nærmeste dagene, bør du altså passe på, og kanskje vurdere vinterdekk.

Laster Twitter-innhold

Best vær i Finnmark

Best vær i Nord-Norge blir det trolig i Finnmark. Der ventes det regn av og til, med gløtt av sol innimellom. På vidda ventes stort sett oppholdsvær, men der bor det jo ikke så mange, påpeker meteorologen.

– Sørvestlig frisk bris utenfor Finnmark, sørvestlig stiv kuling utenfor kysten av Vest-Finnmark, oppsummerer Larsgård.

Best vær ventes det sør for Bergen og sør for Stadt og Dovre.

– Lengst sør kan temperaturen nå 20 grader, hvis sola får tatt skikkelig. Ellers regner vi med 15 grader på Vestlandet og Sør-Norge. Egentlig behagelig bunadsvær.

Fra Fjærvollsanden, Bø i Vesterålen 15. mai 2016

Fra Fjærvollsanden, Bø i Vesterålen, i dag.

Foto: Bjørnar Hansen

Plenklipper for nordnorsk vår

Værutsiktene ser ikke ut til å endre seg noe særlig etter 17. mai heller. Onsdag ventes noen færre regnbyger i nord, men den sørvestlige vindretninga holder stand.

De dårlige værutsiktene har Bjørn Leirvik fra Mo i Rana tatt konsekvensen av. Da plenklipperen hans kjørte seg fast som følge av snø og is på bakken en morgen for noen dager siden, fikk han en fiks idé.

– I boden fant jeg en plog som for noen år siden ble brukt som sparkstøtte til ungene, og jeg plasserte den foran vår selvgående plenklipper, sier Leirvik.

Leirvik, som også er fotograf, beskriver oppfinnelsen sin som «ideell for en nordnorsk vår».

– Kanskje kunne man brukt ideen for å rydde snø langs veiene også, sier Leirvik spøkefullt, og legger til at bildet har fått mye respons i sosiale medier.