Hopp til innhold

Her er sannsynligvis svaret på hvem han er

Overskriften i Aftenposten da det første persontoget ankom Bodø fra Trondheim i 1962 var: «Første tog til Bodø - neger var med» Men hvem var han?

Oppslag i Aftenposten - nordlandsbanen

Slik dekket Aftenposten åpningen av Nordlandsbanen.

Foto: Aftenposten / Faksimile

Aftenpostens overskrift ble legendarisk i medieverden. Kanskje mest fordi den aldri kunne stått på trykk i dag og er et bilde på en annen tid.

Men hvem var «negeren»? Og hva i alle dager skulle han her? Sporene går via en danserestaurant i Bodø, til Nederland og Sør-Amerika.

Ifølge et senere avisoppslag, var han en del av danseorkesteret «Alberto y sus Muchachos». Denne februardagen i 1962 tok de det første toget som kom fra Trondheim til Bodø. Målet var å underholde.

Orkesteret skulle spille på danserestauranten Monty i 14 dager. Lederen for bandet var Alberto Gemerts. Han er antageligvis altså vår mann, og Aftenpostens «neger».

Hør musikken til Alberto Gemerts her:

Født i Surinam

Gemerts ble født i Surinam, landet i Sør-Amerika som tidligere var en nederlandsk koloni. Han dro så til Nederland, der han jobba som musiker.

Men, så ble det spillejobb langt mot nord, der lokalbefolkningen ikke hadde sett mange mørkhudede tidligere.

Hvem som sørget for at orkesteret kom til Bodø for å spille, er ikke kjent, men vedkommende sørget altså for at Aftenposten fikk sin overskrift denne dagen – «Første tog til Bodø, neger var med».

Alberto Gemerts gikk bort tidligere i år, etter et kort sykeleie.

Her kan du se ni timer med «Nordlandsbanen minutt for minutt».

Alberto Gemerts - Nordlandsbanen

I 1962 skrev avisen Nordlands framtid om Alberto Gemerts og bandet hans.

Foto: Nordlands framtid / Faksimile