Hvem blir årets nordlending?

Ti nordlendinger kjemper om å bli årets nordlending. Bli med i avstemninga av årets nordlending.

Årets nordlending 2009

En av disse ti blir årets nordlending i 2009. Stem på din favoritt!

Foto: Avisa Nordland

NRK Nordland og Avisa Nordland har gått sammen om å kåre årerts nordlending 2009. Her er ti kandidater, og vi trenger din hjelp!

Du kan stemme på nettet eller via SMS til 1987. Skriv kodeordet NID og nummer på kandidaten du vil stemme på. (Eks: NID nr.3)

1. Runar Berg

Runar Berg
Foto: Bodø/Glimt

Mangeårig profilert fotballspiller. Skapte store overskrifter da han besluttet å spille gratis for Glimt denne sesongen. Solgte i tillegg litografier og skaffet klubben sin 500.000 kroner. Til sammen bidro Runar Berg med 1.1 mill kroner til sin klubb. Glimtspilleren samlet også inn penger for å finansiere overgangen til en ny lagkamerat, André Hanssen.

Er denne mannen årets nordlending?

Kåret til årets modigste av MOT-stiftelsen og NISO. Vant gullskjerfet, en kåring foretatt av alle landets supporterklubber. Runar Berg bruker også mye av sin ulønnede tid på å besøke mindre klubber og steder i Nordland for å markedsføre klubben sin, samt instruere og inspirere unge talenter. SMS-kodeord: NID nr1.

2. Per-Arild Konradsen

Per-Arild Konradsen
Foto: Avisa Nordland.

Har av idealistiske grunner bygget opp stiftelsen First Scandiavia, en organisasjon med mål om å fremme interessen for realfag og teknologi blant barn og unge. Prosjektene drives i stor grad framover av barna selv. Konkurransene i First Lego League er blitt populære i hele Norden. Siden 2000 er det arrangert 204 FLL-turneringer der 41.000 barn har deltatt.

Alvor med Lego

Konradsen har gjennom sitt personlige engasjement bygget opp en organisasjon for hele Skandinavia - med base i Bodø og Nordland. SMS-kodeord: NID nr2.

3. Ragnhild Tverback

Ragnhild Tverback
Foto: Avisa Nordland

Den 60 år gamle sykeleieren fra Steigen har gjennom årene sørget for at flere hundre barn på Filippinene er blitt operert for hareskår. Ved en tilfeldighet oppdaget hun at barn og unge med hareskår ble mobbet og trakassert og ofte sett på som monstre.

Hjelper barn på Filippinene

De har ingen framtid uten at de får hjelp. Senest i høst har hun sørget for at 30 nye unger er blitt operert. Ragnhild Tverback har skaffet til veie penger gjennom innsamlinger, men har også bidratt ved å grave dypt i egen pengebok. SMS-kodeord: NID nr3.

4. Terje Olav Hansen

Terje Hansen, Norlense
Foto: Billy Jacobsen

Har som leder for familiebedriften Norlense fra det bittelille stedet Fiskebøl i Vesterålen bygget selskapet opp til å bli verdensledende på flere områder. Selskapet er totalleverandør innen oljevern, herunder oljelenser, oppsamlingsutstyr, opptaksutstyr og oppblåsbare telt.

Oljevern i fokus

Hansen framstår som en innovativ, handlekraftig leder full av skaperkraft. Norlense fikk i år mer enn 5 millioner kroner i forskningsstøtte fra Forskningsrådets program for styrking av kunnskapsbedrifter innen oljenæringen. Det er første gang en bedrift fra Nord-Norge oppnår dette. SMS-kodeord: NID nr4.

5. Hill-Marta Solberg

Hill-Marta Solberg
Foto: Dan Henrik Klausen / NRK

Ble engasjert i lokalpolitikken på hjemstedet Sortland, deretter ordfører før hun tok steget inn på den rikspolitiske arena.

Preget rikspolitikken

Solberg har gjennom sin posisjoner som stortingsrepresentant, statsråd, nestleder og parlamentarisk leder i Arbeiderpartiet vært en av landets mektigste kvinner det siste tiåret. Har nå forlatt rikspolitikken og tatt over som Fylkesmann i Nordland. SMS-kodeord: NID nr5.

6. Katarina Stiberg

Katharina Stiberg
Foto: Junge, Heiko / SCANPIX

Den unge svømmeren har satt flere norske rekorder i år. I november tok 21-åringen fra Bjerkvik steget helt opp på seierspallen i verdenscupen i Stockholm. Samtidig som hun selv fosser inn i verdenseliten tar hun stort ansvar for andre.

Fosser fram

Katharina Stiberg bor i Tromsø, men har likevel tatt på seg vervet som leder i Bjerkvik Svømmeklubb. Hun følger aktivt opp unge svømmere som inspirator. Senest under junior-NM i Harstad stilte hun opp for å dele ut premier, og hjelpe fram nye unge svømmere fra nord. Et forbilde på flere arenaer. SMS-kodeord: NID nr6.

7. Lena Kristin Ellingsen

Lena Kristin Ellingsen i rolla som Karoline
Foto: Audun Gjelsvik Magnæs / NRK

Saltdalsjenta fikk sitt store gjennombrudd i år. Blitt voldsomt populær og folkeeie gjennom sin tolkning av rollen som Karoline i serien Himmelblå. Vant prisen som Norges beste kvinnelige skuespiller under Gullruten, og har tatt steget opp i rikskjendisklassen og er svært etterspurt.

Himmelsk for Lena Kristin

Ellingsen har også vært sentral i det populære TV2-programmet Senkveld. Hun fant likevel tid til å spille en hovedrolle i musikalen «Slusk» under årets Mons Petter-festival på Fauske sist sommer. SMS-kodeord: NID nr7.

8. Ida Maria

Ida Maria Børli Sivertsen
Foto: STEVE C. MITCHELL / EPA

Ida Marie har på egen hånd tatt steget fra jenterommet hjemme på Nesna til den internasjonale stjernehimmelen. Det har hun gjort ved å stole på eget talent. Hun vant konkurransen Urørt og Alarmprisen i 2007. Året etter kom debutplata ut i Norge og England. Sist vinter ble hun lansert i USA og i april spilte hun på det amerikanske talkshowet The Tonight Show med Jay Leno, et program som har over 5 millioner seere. Det amerikanske musikkbladet SPIN kåret debutalbumet hennes til et av årets album, noe som førte henne til turne i USA.

Rocka år for Ida Maria

Hun mottok i Nordland fylkes kulturpris i år, også fordi hun har vært aktiv på lokale scener i Nordland. Har også engasjert seg sterkt for å bevare samlingsstedet "Vårres Plass" på hjemstedet Nesna. SMS-kodeord: NID nr8.

9. Sivert Høyem

Sivert Høyem
Foto: Åserud, Lise / Scanpix

Frontfigur som bidro til å gjøre Madrugada til landets mest anerkjente rockeband. Sivert fra Kleiva i Vesterålen lykkes like bra med solokarrieren som han gjorde med Madrugada.

Siverts månelanding

Høyem topper listene med sin nye skive, Moon Landing, og får sterke kritikker også for konsertene sine. Har blitt en av Norges ledende soloartister, og har fans i alle aldre. SMS-kodeord: NID nr9.

10. Herbjørg Wassmo

Herbjørg Wassmo
Foto: Roald, Berit / SCANPIX

Hennes lange forfatterskap trenger ingen nærmere presentasjon. Hun har vunnet en rekke priser, blant annet Nordisk Råds litteraturpris for boka "Hudløs himmel" i 1987. Har i år gitt ut romanen "Hundre år", med sterke selvbiografiske trekk. Modig står hun fram og forteller om overgrep hun selv ble utsatt for som barn. Arbeidet med den siste romanen har gjort at hun ser seg selv i et nytt lys, sier hun. - Vi er nødt til å like oss selv. Hvis ikke, lever vi hele livet sammen med en person vi ikke tåler, sier Herbjørg Wassmo. SMS-kodeord: NID nr10.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.