I år skal det brukes vel en million kroner på markedsføring av hvalkjøtt, og poenget er at kjøttet skal bli mer tilgjengelig for folk flest.
Hermod Larsen
- Før var det stort sett bare store kjøttlunser på minst fem kilo folk fikk tak i. Nå vil vi ha mindre pakninger, og større utvalg av produkter, sier Hermod Larsen.
Denne uka gikk de første hvalbåtene rekordtidlig ut på fangsfeltene. 31 hvalbåter kan tilsammen skyte nesten 800 dyr i år, og det blir det mye kjøtt av.
Nå håper sjefen i Råfisklaget at nordmenn snart skal få øynene opp for det han synes er en meget edel vare.
- Det er magert, det er sunt og det er godt, slår han fast.
Fiskehandler Arne Dragøy i Tromsø med fersk hvalbiff. Foto: Jan-Morten Bjørnbakk/Scanpix
Men det blir ikke som i gamle dager, da hvalkjøtt var en billig middag langs kysten. En biffpris på linje med oksekjøttet må folk regne med. Til gjengjeld lover Larsen at det skal gå an å få tak i kjøttet på den vanlige handlerunden.
- I løpet av et par uker håper vi å være på plass i butikkhyllene i de store kjedene, sier Larsen.
Og kvalfangerne sjøl skal bidra til at kvalitet på kjøttet blir enda bedre enn før, lover han. Snittvekta på hvalen skal ikke være over 1500 kilo, sier han.
- Det er forskjell på ei gammel ku og en kalv - der velger vi vel helst det siste når vi skal handle, sier Larsen.