Hvalforsker: – Tror ikke folk har ment å skade hvalen

Vågehvalen som forvillet seg inn i en bukt i Svolvær er blitt en skikkelig turistattraksjon. Nå slår forskere alarm. – Hvalen har sårskader og en fiskekrok ble sittende fast, sier Marta Acosta Plata.

Både lofotværinger og turister har i helga valfartet til vågen like ved flyplassen i Svolvær hvor en vågehval har hatt tilholdssted for å spise makrell.

Ikke alle har nøyd seg med å bare se på hvalen.

– Flere personer har fisket med stang og pilker like ved hvalen. Den fikk en fiskekrok hektet fast i kroppen og blødde fra et sår på haken, sier hvalforsker Marta Acosta Plata fra The Marine Research and Education Fund i Andøy til NRK.no.

Marta Acosta Plata fra Marefa (the Marine Research and Education Fund)

Marta Acosta Plata fra The Marine Research and Education Fund har satt opp flere skilt hvor hun ber folk om å begrense båttrafikken rundt hvalen.

Foto: Eric Fokke

I tillegg skal folk ha vært ute i småbåt ved og rundt vågehvalen. Marta Acosta Plata har nå satt opp flere skilt i vågen hvor hun ber publikum innstendig om å ikke forstyrre hunnhvalen – som forskerne tror er drektig.

– Vi ber om folk om å studere hvalen fra land og ikke dra ut i båter, sier hun til NRK.no.

– Uvitenhet

Marta Acosta Plata tror ikke at publikum har ment å skade hvalen.

– Nei, dette handler nok om uvitenhet. Nå har vi akkurat fått beskjed fra Statens vegvesen om at vi får lov å sette opp store bannere på begge siden av broen som går over vågen, som skal advare småbåter om at hvalen oppholder seg her, sier hun.

Og da er det ikke bare hvalens ve og vel hun tenker på.

– En kollisjon mellom en småbåt og en vågehval kan være farlig både for mennesker og dyr, sier hun til NRK.no.

– Ikke alvorlige skader

Folkemengde i Svolvær filmer strandet vågehval

Folk har valfarter til Husvågen i Svolvær for å se og filme vågehvalen.

Foto: Eric Fokke

Ifølge Lofotposten har vågehvalen på folkemunne fått navnet« Heiko», etter spekkhoggeren «Keiko» og hvalforsker Heike Vester i Ocean Sounds, som holder til i Lofoten.

Vester har fulgt med på hvalen gjennom helga, og opplyser at skadene hvalen har pådratt seg ikke er alvorlige.

– Det er bare en skramme. Det er ingen fare for hvalen så lenge den ikke blir plaget eller stresset av mennesker. Jeg håper folk skjønner dette og holder god avstand, sier hvalforsker Heike Vester til NRK.no.

Ifølge Vester er det ikke uvanlig at vågehval beveger seg inn mot land. Hun tror at hvalen har fulgt en fiskestim og forvillet seg inn i sundet.

– Den jager fisken inn mot land for å spise den der. Det ser ut til at den spiser godt, sier hun til NRK.no.

Biologen tror det er en hunnhval og at den kan være drektig

– Hvalen er såpass stor at vi tror den er drektig. Den svømmer kraftig fram og tilbake og det er ingen tegn til at den er sliten eller syk, sier Vester.

Vil forske på hvalen

Vågehval strandet i Svolvær

Hvalen har synlige skader, som kan tyde på ufrivillig kontakt med mennesker.

Foto: Eric Fokke

Vester synes det er fantastisk med hvalbesøk i Lofoten, og vil bruke anledningen til å studere hvalen i dens naturlige habitat.

– Vi vet så lite om den og dette gir oss en flott mulighet til å studere hva den spiser, hvor den spise og hvor lenge den oppholder seg fra sted til sted. Det er fantastisk fint å se vågehval på så nært. Ofte når den spiser kommer den helt opp eller den snur seg under overflaten og man kan se den hvite magen, sier hun.

Hun skal følge hvalen over de neste dagene.

– Jeg skal være der hver dag og rapportere. Hvis vi ser tegn til at hvalen er sliten, vil vi forsøke å hjelpe den ut, men foreløpig vil vi bare observere den.

En vågehval har forvillet seg inn i en fjord i Lofoten.