– BBC-fotografen klagde på at det var for mye hval

Hvaleventyret utenfor Andøya fortsetter for fullt. I disse dager koker havet av sild, spekkhoggere, knølhval og finnhval. Det ble nesten for mye av det gode for BBC som jobber med en undervannsdokumentar.

TV-giganten BBC jobber for tiden med en dokumentar om Golfstrømmen. I den forbindelse tok et team nylig turen til Andfjorden i Vesterålen for å filme livet under havet.

Fotograf Kenneth Pettersen fra Andøya bisto BBC-temaet med det praktiske og kjørte teamet ut i båt til hvor hvalene befant seg.

– Jeg har bistått dem nå i tre uker. Vi har vært fantastisk heldig med været og lyset, og det har vært et eventyr helt uten sidestykke, sier Pettersen til NRK.no.

– Klagde på for mye hval

For BBCs fotografer var det ikke mangel på liv å filme under havoverflaten.

– Det koker av sild, spekkhoggere, knølhval og finnhval. Det er så mye sild under havflata at det spruter rundt båten når den er i bevegelse. Det samme ser vi når hvalen går under vann. Da åpner det seg en gate av sild. Stimen var massiv og strekte seg over flere nautiske mil, forteller Pettersen.

Men for fotografene har det nesten blitt for mye av det gode.

– BBCs undervannsfotograf klagde på at det var for mye hval, og at sikten var dårlig på grunn av at det var så mye sild.

– Det blir noen fantastisk flotte scener

At BBC har spurt Pettersen om hjelp har de gjort lurt i. 42-åringen har tidligere fortalt NRK at jakten på flotte dyrebilder nærmest har blitt en besettelse.

I januar og februar når mengden hval er som størst er han ute både tidlig og seint.

– Jeg må bare få tak i de beste bildene fra dyrelivet, og jeg må få noe nytt, forklarer Pettersen.

Han påpeker at adrenalinet blir høyt når havet begynner å koke.

– Først kommer silden opp, deretter følger hvalen tett på.

Eventyret under vann utenfor Andøya varer til februar, før hvalene og spekkhoggerne beveger seg videre til Shetland og Karibien.

Nå gleder hvalentusiasten seg til å se BBC-dokumentaren.

– Det er et eventyr over og under vann, og jeg gleder meg til og se BBCs dokumentar når den kommer en gang i 2015. Der vil det komme noen vanvittig flotte scener fra livet under havoverflaten i Andfjorden, sier han.

  • Denne videoen filmet Pettersen tidligere i år: