Hopp til innhold

Hvalbiffen slår tilbake

Fiskeri- og kystdepartementet ønsker hvalfangst og vil ikke være med på å skrive under dødsattesten for norsk hvalfangst.

Video Hvalfangsten i kne

VIDEO: Den tradisjonsrike hvalfangstnæringa sliter voldsomt, men norske myndigheter vil likevel fortsette å støtte den.

Norsk hvalfangsnæringen sliter ennå med ettervirkningene etter den verdensomspenndene kampanjen mot hvalfangst på 1990-tallet.

– Hvalfangstnæringas største problem er at forbrukerne kjøper så lite hvalkjøtt at butikkene ikke finner det interessant å ta inn varen, sier statssekretær Hans Kristian Amundsen i Fiskeri- og kystdepartementet.

Sushi-trenden gir håp

Årets fangst av vågehval har akkurat startet, men nordmenn har mistet lysten på hvalbiff, butikkene nekter å selge kjøttet og ute i verden er det få matvarer som er mer politisk ukorrekt. Likevel tror Amundsen at næringen har en framtid.

– Ingen må være i tvil om at vi ønsker hvalfangst av mange årsaker.

Amundsen mener sushi-trenden, der mange unge blir glad i laks, også gir håp for hvalkjøttet.

– Det finnes nisjer og norske kokker som vil vinne mesterskap internasjonalt, da er hvalkjøtt noe de må ha med på menyen, sier Amundsen.

Følger ikke utviklingen

Bjørn Hugo Bendiksen, formann Norges småkvalfangarlag

Bjørn Hugo Bendiksen, formann Norges småkvalfangarlag

Foto: Dan Henrik Klaussen / NRK

Næringen sliter med å fange kvoten og det blir færre hvalkjøttprodusenter på land. Mens hvalfangerne kjempet for å holde hodet over vannet, ble markedskontakten ødelagt.

– Dessverre har matvaremarkedet i Norge endret seg radikalt de siste 25 årene, mens vi har strevet med hvalsaken både innenlands og utenlands.

Likevel vil ikke leder Bjørn-Hugo Bendiksen i Norges Småkvalfangerlag høre snakk om å legge ned den kontroversielle fangsten.

– Der er ikke noe poeng å legge ned en næring bare fordi vi har et midlertidig problem, sier han til NRK.no.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Fornyer seg

På slutten av 1990-tallet ledet miljøvernorganisasjonen Greenpeace en global kamp mot hvalfangsten, som førte til et stort tilbakeslag for næringen.

I ettertid har også flere hvalfangstbåter i Nordland vært utsatt for sabotasje.

Et samarbeid med Innovasjon Norge om å fornye produktet, innpakningen og bygge merkevaren kan gi positiv effekt neste år.

– Nå har det vært prosesser iløpet av vinteren der man ønsker å gå igang med samarbeidsprosjekter for at de små produsentene av hvalkjøtt skal kunne jobbe sammen og finne ut av produkutvikling som passer den moderne forbruker, sier Lise Mangseth leder i Markedsrådet for hval.

Vil ha hjelp fra Lisbeth

Hvalfangst i Vestfjorden

- Det er ikke miljøorganisasjonene som er vår verste fiende. Det er ferdipizzaen, sa hvalskipper Jan Kristiansen på hvalskuta 'Jan Bjørn', som tok med NRK på hvalfangst i 2009.

Foto: Kari Skeie / NRK

Bendiksens oppskrift for å gjenreise næringen har to ingredienser.

– For det første må hvalfangerne få lov til å fiske mer av kvoten ved Svalbard, noe de ikke får lov til i dag. Dette gir en mye mer effektiv fangst.

Deretter ønsker han hjelp fra fiskeri- og kystminister Lisbeth Berg-Hansen (Ap).

– Hun må hjelpe oss med markedsføring av kjøttet slik at supermarkedskjedene kan ta inn dette fantastiske produktet, sier hvalfangerlederen.