Norsk hvalfangsnæringen sliter ennå med ettervirkningene etter den verdensomspenndene kampanjen mot hvalfangst på 1990-tallet.
– Hvalfangstnæringas største problem er at forbrukerne kjøper så lite hvalkjøtt at butikkene ikke finner det interessant å ta inn varen, sier statssekretær Hans Kristian Amundsen i Fiskeri- og kystdepartementet.
- Les også:
Sushi-trenden gir håp
Årets fangst av vågehval har akkurat startet, men nordmenn har mistet lysten på hvalbiff, butikkene nekter å selge kjøttet og ute i verden er det få matvarer som er mer politisk ukorrekt. Likevel tror Amundsen at næringen har en framtid.
– Ingen må være i tvil om at vi ønsker hvalfangst av mange årsaker.
Amundsen mener sushi-trenden, der mange unge blir glad i laks, også gir håp for hvalkjøttet.
– Det finnes nisjer og norske kokker som vil vinne mesterskap internasjonalt, da er hvalkjøtt noe de må ha med på menyen, sier Amundsen.
- Les også:
Følger ikke utviklingen
Bjørn Hugo Bendiksen, formann Norges småkvalfangarlag
Foto: Dan Henrik Klaussen / NRKNæringen sliter med å fange kvoten og det blir færre hvalkjøttprodusenter på land. Mens hvalfangerne kjempet for å holde hodet over vannet, ble markedskontakten ødelagt.
– Dessverre har matvaremarkedet i Norge endret seg radikalt de siste 25 årene, mens vi har strevet med hvalsaken både innenlands og utenlands.
Likevel vil ikke leder Bjørn-Hugo Bendiksen i Norges Småkvalfangerlag høre snakk om å legge ned den kontroversielle fangsten.
– Der er ikke noe poeng å legge ned en næring bare fordi vi har et midlertidig problem, sier han til NRK.no.
Fornyer seg
På slutten av 1990-tallet ledet miljøvernorganisasjonen Greenpeace en global kamp mot hvalfangsten, som førte til et stort tilbakeslag for næringen.
I ettertid har også flere hvalfangstbåter i Nordland vært utsatt for sabotasje.
Et samarbeid med Innovasjon Norge om å fornye produktet, innpakningen og bygge merkevaren kan gi positiv effekt neste år.
– Nå har det vært prosesser iløpet av vinteren der man ønsker å gå igang med samarbeidsprosjekter for at de små produsentene av hvalkjøtt skal kunne jobbe sammen og finne ut av produkutvikling som passer den moderne forbruker, sier Lise Mangseth leder i Markedsrådet for hval.
Vil ha hjelp fra Lisbeth
- Det er ikke miljøorganisasjonene som er vår verste fiende. Det er ferdipizzaen, sa hvalskipper Jan Kristiansen på hvalskuta 'Jan Bjørn', som tok med NRK på hvalfangst i 2009.
Foto: Kari Skeie / NRKBendiksens oppskrift for å gjenreise næringen har to ingredienser.
– For det første må hvalfangerne få lov til å fiske mer av kvoten ved Svalbard, noe de ikke får lov til i dag. Dette gir en mye mer effektiv fangst.
Deretter ønsker han hjelp fra fiskeri- og kystminister Lisbeth Berg-Hansen (Ap).
– Hun må hjelpe oss med markedsføring av kjøttet slik at supermarkedskjedene kan ta inn dette fantastiske produktet, sier hvalfangerlederen.