NRK Meny
Normal

Hva ville du gjort med 850 mrd?

I morgen legges statsbudsjettet for 2010 fram. Penger til alle og enhver, eller?

Oljerikdom
Foto: NRK Grafikk

I fjor beregnet Kristin Halvorsen og regjeringen inntekter på til sammen 1.206 milliarder kroner og utgifter på 848 milliarder kroner for 2009. I morgen legger hun fram et nytt rødgrønt budsjett.

Helse- og omsorgssektoren blir trolig en av budsjettvinnerne, i og med at regjeringen har varslet 1,3 milliarder kroner til bygging av 2.500 sykehjemsplasser og omsorgsboliger.

I år går hver fjerde krone av statsbudsjettet til helse- og sosialtjenester.

Kommunenes samlede inntekter skal økes med 8 milliarder kroner, 2 milliarder kroner mer enn tidligere antatt. I tillegg blir kommunene tilbudt 2 milliarder kroner i rentefrie lån til oppussing og vedlikehold av skoler og andre offentlig bygg.

Hva ville du brukt pengene på?

På gata i Bodø er særlig helse, eldre, skole og veier som folk mener det burde brukes mer penger på. Men hva om det var dine private penger?

- Da ville jeg nok kjøpt meg en bil, eller flere. Kanskje helst flere, en BMW M6. Dessuten ville jeg reist en god del og satt resten på konto, sier Kristoffer Ryan.

Kristoffer Ryan

BIL: 19-år gamle Kristoffer Ryan kjører opp til lappen nå, og vet hva han vil bruke pengene på.

Foto: Malvin Eriksen / NRK

- Men jeg ville gitt en del til de fattige, særlig i Afrika, sier 19-åringen.

- Jeg ville gått bananas

- Var det mine penger, ville det nok blitt bil, champagne og mye stæsj. Er det staten sine penger, så ville jeg prioritert fotballbane på Rønvikjordene i Bodø, sier Chris Roger Fredriksen.

- Vei, vei og atter vei, sier Ronny Vasskog, som er trailersjåfør.

Frida Kvalvik

Frida Kvalvik vil ha penger til skole.

Foto: Malvin Eriksen / NRK

- Jeg kjører mye fra grensa til Nord-Trøndelag og nordover, og veiene i Nordland er helt elendige. Å få bedre veier er det viktigste for meg, det er snakk om arbeidsplassen min. Vi trailersjåfører kaller ikke innkjøringa til Nordland for nordlandsporten, men helvetesporten.

- Skolebøker og bedre læremateriell, sier Frida Kvalvik. - De fleste skolene er dårlige og bøkene er utslitt. Dessuten er det mange basseng som trenger oppussing.

Tror ikke på endring

Men når det kommer til statsbudsjettet for 2010, så har folk på gata liten tro på de store endringene.

- Nei, det er som å tro på julenissen, sier Ronny Vasskog.

PS: NRK sender statsbudsjettet direkte på nett i morgen. Du kan også få nyhetene fra NRK Nordland på Twitter .

Hva ville du brukt 850 milliarder på?