Hva gjør leksikonselgerne nå?

Etter over 100 år på papir er Store Norske Leksikon blitt et rent nettleksikon. Dermed går nok en yrkesgruppe inn historien.

Gratis på nett: Store norske leksikon

FØR: Store Norske Leksikon er endelig tilgjengelig på nett - gratis.

Foto: Skjermdump av Store norske leksikon

Husker du leksikonselgerne, eller pusherne, som de også ble kalt? De sto på gata og kjøpsentrene og lokket forbipasserende med kunnskap. Og vi var mange som gikk "fem på" på og vandret hjem med første bind gratis..

Når sant skal sies er det noen år siden sist vi så en leksikonselger, så de har nok funnet seg andre jobber.

Siden Wikipedia og andre nettbaserte online kunnskapsbaser ble gratis tigjengelig, har markedet for papirbasert leksikon-kunnskap sunket betraktelig.

300.000 artikler

I dag markerte Kunnskapsforlaget at leksikonet med over 300.000 artikler legges gratis ut på nettet.

Kulturminister Trond Giske (Ap) har engasjert seg for å få på plass et godt norsk leksikontilbud på nett. Han deltok under markeringen og legger vekt på at Store Norske på nett har solid kvalitetssikring.

– Den enorme informasjonsflommen fører til at det blir stadig vanskeligere å skille mellom god og dårlig informasjon på nett. Derfor er det svært viktig at vi bygger kunnskapskilder som gir enkel og gratis tilgang på kvalitetssikret informasjon for alle, sa Giske.

Leksikonet ligger tilgjengelig under snl.no. Arbeidet med å gjøre det gratis har fått støtte fra blant annet Kulturdepartementet.
Kunnskapsforlaget, som har det redaksjonelle ansvaret for leksikonet har flere samarbeidspartnere, blant dem Nasjonalbiblioteket, Meteorologisk institutt og Oljemuseet.