Hopp til innhold

Hva er fordelene og ulempene med et nytt, sammenslått Nord-Norge?

– Vi kan ende opp med at Nord-Norge faktisk krymper, Arne O. Holm.

Debatt om fylkesstrukturen i Nord-Norge

– Deler av Helgeland har bestandig, når diskusjonen om sammenslåing har kommet opp, raslet med sabelen og truet med å flytte seg til Nord-Trøndelag, sier redaktør i nettstedet High North News, Arne O. Holm, til NRK.

I fylkestinget har Høyre sendt inn spørsmål om fylkesrådet vurderer samtaler med naboene med sikte på å slå seg sammen. Og redaktøren i Nordlys skriver på lederplass at vi bør stå samlet og snakke med en nordnorsk stemme.

Sterkere strategisk

Arne O. Holm byline

Arne O. Holm i High North News.

– Det er veldig gode argumenter for å samle hele eller deler av de tre nordnorske fylkene, og det er to grupper som jobber for sammenslåing. Det ene er Høyre, det andre er fylkesrådet i Troms. Troms er motoren, sier Holm.

Regjeringa ønsker at fylkeskommunene skal gjøre vedtak om fylkessammenslåing innen kommende høst. Ifølge redaktøren av nettavisen med fokus på Nordområdene, er alternativet til å slå fylkene sammen, å legge dem ned.

– Det finnes det et politisk flertall for, og da mister Nord-Norge et viktig, strategisk nivå. Jo større enheter, jo større sjanse har vi for å slå gjennom nasjonalt og internasjonalt.

Innføringen av eventuelle nye fylkesgrenser vil etter planen starte i 2020. Ifølge Holm er alternativet til å slå fylkene sammen, å legge dem ned.

– Avstandene blir veldig store

Norvoll

Fylkesrådsleder i Nordland, Tomas Norvoll.

Foto: Øystein Nygård / NRK

Et sammenslått Nordland, Troms og Finnmark vil utgjøre et areal på rundt 35 prosent av hele fastlandsnorge.

Fylkesrådsleder i Nordland, Tomas Norvoll, sier til NRK at fylkestinget har slått fast at Nordland er en naturlig region. Men Norvoll har selv tatt initiativ til en såkalt naboprat, en uforpliktende samtale, med Troms fylke.

– Der skal vi diskutere hvordan vi kan samarbeide bedre og gi befolkningen et enda bedre tilbud.

Norvoll er ikke overrasket over at det blant annet sør på Helgeland snakkes om å se sørover heller enn nordover, skulle alternativet være et nytt, stort og sammenslått Nord-Norge.

– Det viser hva som vil skje hvis man begynner å diskutere at man skal ha hele Nord-Norge som en region. Da blir avstandene veldig store, det vil bli så store interesseforskjeller at det blir vanskelig å se for seg en helhetlig region.

Bedre samarbeid nå

I Troms sier fylkesrådsleder Cecilie Myrseth til NRK, at de er åpne for å drøfte alle muligheter med sine nabofylker.

Redaktør Arne O. Holm sier til NRK at politikerne i førersetet nå, samarbeider langt bedre med sine nabopolitikere, enn deres forgjengere. Mens plasseringen av en eventuell ny fylkesadministrasjon fortsatt er et tema.

– Jeg tror at for folk er byen eller tettstedet man bor i viktigere enn navnet på fylkeshovedstaden, avslutter Arne O. Holm.