Og den nye hurtigruta skal hete...

Det nyeste hurtigruteskipet har fått navn. Etter en gjennomgang av mer enn 15 000 innsendte navneforslag, er valget gjort.

MS Spitsbergen
Foto: Fotomontasje: Hurtigruten/Kristine Øksnes

Det nye skipet blir kalt opp etter den aller nordligste delen av Norge, og skal hete MS Spitsbergen.

Fører arven videre

Hurtigrutens nye skip får navnet MS Spitsbergen etter den største øya i øygruppa Svalbard, stedet der Richard With i 1896 startet ekspedisjonsturisme i Arktis.

– Navnet MS Spitsbergen knytter sammen Hurtigruten før og nå. Så tidlig som i 1896 førte Hurtigrutens grunnlegger og reiselivsgründer Richard With opp et hotell på Svalbard og startet «Sportsruten» fra Hammerfest til Spitsbergen med DS Lofoten. Det er denne arven vi nå ta videre, sier konsernsjef Daniel Skjeldam i ei pressemelding.

MS Spitsbergen skal erstatte MS Midnatsol i ruten langs norskekysten fra dette skipet høsten 2016 seiler til Antarktis. Etter en første sesong i Norge, vil det nyeste skipet veksle mellom kysten og polare ekspedisjoner.

Navneforslag fra hele verden

Navnet MS Spitsbergen faller inn i Hurtigrutens tradisjon om å kalle opp skipene sine etter steder skipene seiler på, himmelfenomener eller historiske personer. Hurtigruten-sjefen sier responsen på navnekonkurransen har vært overveldende.

– Det har strømmet på over nettet, i tillegg til at vi har fått brev og postkort, telefoner, e-poster og sms-er. Vi har til og med blitt stoppet på gata. Det er kommet inn forslag fra Norge og fra Europa, i tillegg fra USA, Australia, New Zealand, og fra flere land i Asia, sier Skjeldam.

Vinneren av navnekonkurransen kommer fra Vestlandet. Premien er som seg hør og bør ei spesialseiling med kapteinen som vertskap.