Hopp til innhold

Hurtigruten vil seile på Amazonas

Hurtigrutens MS «Fram», MS «Midnatsol» og det nye MS «Spitsbergen» skal snart ta med reisende på oppdagelsesferd til nye destinasjoner over hele verden.

Amazonas

Regnskogen i Amazonas er bare én av flere nye reisemål som Hurtigruten snart lanserer.

Foto: (cc) Neil Palmer (CIAT)

Daniel Skjeldam

Konsernsjef Daniel Skjeldam hos Hurtigruten forteller at de har store planer for fremtiden.

Foto: Jan-Morten Bjørnbakk / NTB scanpix

Men konsernsjef Daniel Skjeldam forteller at deres «Explorer»-reiser på ingen måte er noen ny satsing.

– Det startet vi med allerede i 1896, da vi tok de første turene fra Hammerfest og til Svalbard. Siden den gang har vi utforsket markedet med tanke på reiser til fjerntliggende strøk, sier Skjeldam til NRK.

Han forteller at denne typen reiser har hatt en sterk vekst de seneste årene. Det er noe av bakgrunnen for at Hurtigruten nå satser videre og utvider sin produktportefølje på området.

– Vi går i fotsporene til mange av de norske oppdagelsesreisende, sier Skjeldam, med referanse til de norske vikingene, Heyerdahl, Amundsen og Nansen.

Her er de fem nye satsingene:

1. Oppdagelsesferd i Amazonas

Regnskog Amazonas

Amazonas i Sør-Amerika er den nest lengste elva i verden.

Foto: Dolores Ochoa / Ap

Fra våren 2017 tar Hurtigruten gjestene med på seilinger langs den søramerikanske atlanterhavs- og stillehavskysten – blant annet kysten av Brasil, Argentina, Chile, Peru og Ecuador. Noen av rutene vil også gå til søratlantiske øyer som Falklandsøyene og Sør-Georgia, ifølge Hurtigruten.

Foruten tropiske strender og storbyer, går også noen av seilingene på Amazonaselven og inn i regnskogen, forteller Skjeldam. Her kan de reisende oppleve naturen, samtidig som de får tilbud om forelesninger om bord.

– Det er viktig å vise fram naturen på en skånsom måte og å engasjere ambassadører som bidrar til å bevare den, sier konsernsjefen.

2. Reiser til Antarktis

Totten-breen i Antarktis

Totten-breen i Antarktis.

Foto: AUSTRALIAN ANTARCTIC DIVISION / AFP

Hurtigruten forsterker også satsingen i Antarktis, hvor Hurtigruten med to skip snart blir den største reiselivsaktøren: Et skip skal gå fra Argentina, mens et annet skal gå fra Chile, forteller Skjeldam.

– På turene hit kan man oppleve både dyreliv og historiske steder fra de gamle hvalfangstsamfunnene, som for eksempel Grytviken.

Foruten selve sydpolskontinentet, trekkes både de chilenske fjordene, Kapp Horn og Magellanstredet fram som noen av høydepunktene.

3. Verdens lengste fjord

Scoresby Sund, Greenland

Scoresbysundet øst på Grønland er verdens lengste fjord, 350 km lang. Den er også, med sine fjordarmer, verdens største fjordkompleks.

Foto: (cc) Hannes Grobe

På østsiden av Grønland blir det mulig å utforske Kangertittivaq – eller Scoresbysundet. Med sine 350 kilometer er dette verdens lengste fjord.

– Denne fjorden er så stor at man faktisk kan oppleve fjordarmer som aldri før har vært utforsket, sier Skjeldam.

Reisen dit er kombinert med Island, Jan Mayen med verdens nordligste vulkan, Beerenberg og Lofoten.

4. På sporet av vikingene

Newfoundlands største by, St. John's

Newfoundlands største by, St. John's.

Foto: (cc) Aconcagua

Vestover strekkes programmet helt til Newfoundland og Labrador-provinsen i Canada.

– I norske vikinger sine fotspor, sier Skjeldam.

Her blir det landinger i blant annet L'Anse aud Meadows. Det lille fiskeværet er på UNESCOs verdensarvliste, hvor det ble gjort funn av en vikingboplass i 1960.

Det blir også stopp i nasjonalparker, provinshovedstaden St. John's samt steder som Saint-Pierre og Miquelon, Red Bay og Battle Harbour.

5. Reiser til Vesterled

Færøyen. To sauer på en grønn slette ved havet

Shetlandsøyene er naboer med Færøyene vest for Norge, og begge øygruppene er opprinnelig befolket fra Norge og det øvrige Skandinavia.

Foto: Hanssen, Eystein / SCANPIX

MS Spitsbergen skal ta eventyrlystne gjester til Shetlandsøyene, Orknøyene, Færøyene og havner som Lerwick, Kirkwall og Thorshavn.

Vesterled er betegnelsen som ble brukt om å reise i vikingferd mot vest og sørvest, til Storbritannia, Irland og vesterhavsøyer – som nettopp Orknøyene, Shetland og Hebridene.

– Alt dette er steder som det er vanskelig nå på andre måter enn med skip, og hvor vi i Hurtigruten, med den historien og den kompetansen vi har, virkelig kan gi fantastiske opplevelser, sier Daniel Skjeldam selvsikkert.

Glemmer ikke Norge

Selv om det satses mye internasjonalt, lover Skjeldam at de ikke glemmer vår egen kystlinje, og viser blant annet til at Hurtigruten er i gang med å pusse opp fire av skipene sine.

– Disse vil være ferdig nyoppusset i løpet av året. I tillegg setter vi inn et 12. skip på norskekysten. Fremover vil vi satse enda mer på vårt tilbud her hjemme.

– Hvordan blir prisene på de nye reisene?

– Norskekysten er definitivt noe som alle har råd til å være med på. Der har man også valget å ta litt kortere turer. Men det er klart, skal man til mer fjerntliggende strøk, så er prislappen litt høyere.

– Det vi ser er at mange sparer opp til drømmereisen over lang tid. Når de til slutt tar turen, er det en reise som resulterer i mange fantastiske minner, avslutter konsernsjefen.