Frykter eiere sørfra

Hurtigruten kan forsvinne ut av Nord-Norge.

MS Richard With
Foto: Atle Markeng / NRK

 Selskapet trenger penger, men disse pengene finnes trolig ikke i landsdelen. Derfor kan selskapet forsvinne fra Nord-Norge, sier tidligere ordfører Olav Sigurd Alstad i Narvik.

- Jeg kan ikke se at det er noen i Narvik som kan tenke seg å investere i Hurtigruten nå, sier Alstad.

Juling på børsen

Hurtigruten ASA får juling på børsen.

Og selskapet la fram dystre tall i forrige uke, de regner med å gå med 150 millioner kroner i minus i år.

Eneste løsning for selskapet kan derfor bli å legge ut enda flere nye aksjer for salg, til en verdi av 400 millioner kroner.

Mulige nye eiere

-Det kan bety nye eiere fra andre steder i landet, sier konserndirektør Rolf Egil Bygdnes i Sparebank1 Nord-Norge. Banken er nest største eier i Hurtigruten.

- Det kan hende det kommer nye eiere inn, som ikke nødvendigvis har sin tilhørighet i Nord-Norge. Det tror jeg nødvendigvis ikke er til skade for selskapet, det kan også være til gode for selskapet, sier Bygdnes.

Frykter eierskap utenfra landsdelen

Tidligere i år ble det lagt ut nye aksjer til en verdi av 300 millioner kroner for salg.

Ledelsen ønsket seg 500 millioner, men fikk nei fra blant annet eierne i Narvik.

Fordi de var redde for at Hurtigruten skulle forsvinne fra Nord-Norge. Nå er frykten tilbake, sier tidligere ordfører Olav Sigurd Alstad i Narvik.

- Jeg mener fortsatt at et av de viktigste varemerkene vi har i Norge er Hurtigruten, og det er et nord-norsk produkt. Og i Nord-Norge burde vi gjøre alt for å beholde dette varemerket som er kjent i hele verden, sier Alstad.