Hopp til innhold

– Jeg føler meg helt tom, har mest lyst til å gråte

– Nyheten om at vi blir lagt ned kom som lyn fra klar himmel. Jeg har mest lyst til å gråte, sier Hurtigruten-ansatt Randi Heggelund i Narvik. 60 jobber står i fare når hovedkontoret flytter til Tromsø.

Randi Heggelund

Hurtigruten flytter sitt hovedkontor fra Nordland til Troms fylke. Dermed er 120 års drift i for hurtigruten i Nordland over. – De ansatte er i sjokk, sier tillitsvalgt Randi Heggelund.

Foto: Kjell Mikalsen / NRK

Det er bare noen måneder siden at nyheten om at REC la ned to fabrikker i Narvik og 180 mistet jobben.

I dag kom nyheten om at Hurtigruten avvikler sitt hovedkontor i Narvik og flytter virksomheten til Tromsø.

Det betyr at de 65 ansatte i Narvik går en utrygg fremtid i møte og for hovedtillitsvalgt for de ansatte i Hurtigruten, Randi Heggelund mener situasjonen er svært alvorlig.

– Vi fikk vite det på et allmøte klokka ni torsdag morgen. Vi tillitsvalgte ble informert en halv time før. Dette kom som lyn fra klar himmel. Vi har fått ny direktør, og vi forventet endringer. Men ikke så omfattende som dette.

Hun legger ikke skjul på at stemninga blant de 65 ansatte på hovedkontoret i Narvik er trist i dag.

– For min egen del føler jeg meg helt tom. Dette får omfattende konsekvenser for oss. Jeg tror veldig mange føler seg veldig usikker i dag. All den tid vi ikke får mer informasjon enn det som har kommet fram i dag, vet vi lite om framtiden vår. Vi vet ikke om vi blir oppsagt eller må flytte til Tromsø, sier hun til NRK.no.

Håper å berge noen jobber

De ansatte har et lite håp om at det kan bli noen arbeidsplasser igjen i Narvik. Et IT/callingsenter har blitt nevnt.

– Jeg tror man er veldig naiv dersom man tror at det vil bli noen stor aktivitet i Narvik.

Argumentet om at det er lite effektivt å drive Hurtigruten fra en by som ikke er anløpshavn og som på sikt vil miste lokalflyplassen sin har hun ikke sans for.

– Jeg ser ikke problemet. Jeg vil minne om at Ofoten Dampskibsselskap i gamle dager drev Hurtigruten i 100 år fra innerst i Ofotfjorden. Da fantes ikke de kommunikasjonsmidlene vi har i dag. At samfunnet og arbeidslivet er blitt slik at alt må ligge en halv time fra Oslo for å være aktuell, er helt hårreisende, sier hun.

De ansatte orientert på allmøte

Årsaken til nedlegginga av hovedadministrasjonen i Narvik er det svake markedet. Derfor må Hurtigruten effektivisere og spare penger.

– Det er ingen hyggelig dag for de ansatte. Nedleggingen betyr at flere av de 60 ansatte i Narvik vil miste jobben, men vi må gjøre det som gagner selskapet for framtida, sier konsernsjef Daniel Skjeldam til NRK.no.

Årsaken til nedlegginga av hovedadministrasjonen i Narvik er det svake markedet. Derfor må Hurtigruten effektivisere og spare penger.

– Vi opplever en økt konkurranse fra utenlandske cruiseskip langs kysten, som både har tax free og utenlandske arbeidstakere. Derfor må vi være så effektive som vi kan på vår landbaserte organisasjon, sier Skjeldam.

Arbeidsmarkedet i industribyen er skrumpet inn etter REC la ned, og fredriksen ser ikke lyst på framtida.

– Vil slåss

– Det kommer til å bli svært tøff å finne ny jobb i Narvik. Om du i det hele tatt klare det. Jeg tror kostnadsnivået og lønningene i Narvik er lavere her enn i Tromsø, det burde vært et argument i flyttediskusjonen.

Fredriksen har vært gjennom mange omstillinger i Hurtigruten. Likevel var det tungt å få beskjeden som kom i dag.

– Alle de gangene vi har brettet opp ermene tar på. I dag har jeg mest lyst å gråte. Men når dagen er over dukker det nok opp en fighter i deg - og ståpåviljen er tilbake. Vi må slåss – og håpe det blir en løsning for hver enkelt.

Flytter ut før påske

Det var etter en fusjon mellom Troms Fylkes Dampskibsselskap (TFDS) og Ofotens og Vesteraalens Dampskipsselskab (OVDS) at Hurtigruten Group AS etablert 1. mars 2006 med hovedkontor i Narvik.

Det er totalt 120 arbeidsplasser knyttet til administrasjonen i Hurtigruten. 60 av disse ligger i Narvik og 40 i Tromsø.

Hurtigruten tar sikte på å være ute av byen før påske til neste år. Selskapet skal selge forretningsbygget i Narvik og direktørboligen.

Selskapet skal også flytte ut av sine nåværende lokaler i Tromsø, og er nå på jakt etter helt nye lokaler til det nye konsernsenteret.

Endelig svar i januar

Konserndirektør Daniel Skjeldam sier Hurtigruten skal nå utrede hvilke konsekvenser flyttingen får for de landansatte i Hurtigruten.

– Vi må se på hvilke funksjoner som blir liggende hvor, og hvor store nedbemanninger vi skal gjøre. Dette arbeidet starter i dag, og skal være ferdig i midten av januar slik at våre ansatte får vite hva som skjer videre, sier han til NRK.no.

Om alle arbeidsplassene i Narvik skal bort, er ikke avgjort ennå.

– Flytting av hovdkontor er bare en liten del av det effektiviseringsprosjektet vi skal i gang med. Prosjektgruppa skal se på hva som er det beste for økonomien i selskapet.

Nøyaktig hvor mye penger Hurtigruten regner med å spare på flytting og salg av eiendom i Narvik vil ikke Skjeldam ut med.

– Men vi regner med å spare betydelige summer, noe som er helt nødvendig i et konklurranseutsatt marked.

– Men det går jo bedre med Hurtigruten nå?

– Det går bedre, men ikke godt nok. I tredje kvartal hadde vi en nedgang i anta reisende, spesielt fra Tyskland. Den økonomiske krisa i Europa påvirker oss. Vi er nødt til å ta disse skrittene for å sikre framtida for Hurtigruten i 120 år til.

Les historien bak Hurtigruta her