NRK Meny
Normal

Skanska og Bodø krangler om millioner

Den nye hurtigrutekaia i Bodø kommune ser ut til å bli forsinket. Den nye kaikanten siger ut, og kommunen er i konflikt med Skanska om ansvaret.

Kaikanten siger ut

Deler av kaikanten siger ut.

Foto: Bjørn Erik Rygge Lund

Den nye hurtigrutekaia i Bodø skal stå klar i juni 2014. Kaia skal koste 75 millioner kroner og jobben blir utført av Skanska for Bodø kommune. Kaia ser nå ut til å bli forsinket med inntil et år, og kommunen krangler med entreprenøren om ansvaret.

– Den nye sluttdatoen vet vi ingen ting om, sier Marvin Johansen, sjef i Byteknikk Bodø kommune.

Ny hurtigrutekai

Den nye hurtigrutekaia ser ut til å bli forsinket.

Foto: Bjørn Erik Rygge Lund

Vanskelige grunnforhold

Som en del av planleggingen fikk Bodø kommune utført en grunnundersøkelse av området den nye kaia skal ligge. Undersøkelsen ble gjort av selskapet Multiconsult og viste at det var krevende grunnforhold i området.

Vanskelige grunnforhold var tema i anbudskonkurransen, og etter at Skanska vant anbudet var både kommunen og Skanska enige om at selskapet skulle forholde seg til det også etter prosjektet.

– Vi har bestilt en ny undersøkelse av grunnforholdene fra eksterne konsulenter og vil ikke kommentere saken før vi har den. Jeg vet ikke når det blir, sier Annett Aamodt, kommunikasjonssjef i Skanska Norge.

Denne undersøkelsen ga Bodø kommune til Skanska da selskapet ble tildelt anbudet.

Marvin Johansen

Marvin Johansen, sjef i Byggteknikk i Bodø Kommune.

Foto: Bjørn Erik Rygg Lunde

Kaiveggen siger ut

I løpet av sommeren og høsten 2012 seg deler av kaifronten ut. Likevel sier ifølge Bodø kommune Skanska 13. desember 2012 at de regner med overlevering av kaia 30. januar 2013 - altså bare en og en halv måned senere. Etter det skal kaia stå et års tid for å sette seg. En måneds tid senere, 15. januar melder Skanska til kommunen om store avvik som fører til forsinkelser.

– Det eneste vi vet er at den har seget noe mer ut enn vi har forventet, og nøyaktig årsak til det vet ikke vi per i dag, sier Geir Folkedal, prosjektleder i Skanska.

I dokumentet NRK har fått tilgang på antydes en forsinkelse på et år.

Vurderer å kreve syv millioner

Bodø kommune ligger nå i strid med Skanska. Kommunen vurderer å kreve døgnmulkt som totalt kan beløpe seg på inntil syv millioner kroner.

– Skanska hadde et ønske om at vi kunne se på disse avvikene på en minnelig måte, men etter å ha vurdert situasjonen fant vi ut at dette ikke var noe vi kunne være med på, sier Johansen.

Dokumentet NRK har fått tilgang til viser at Skanska 21. januar krever at Bodø kommune betaler erstatning til selskapet og gir lengere frist til kaia skal være ferdig. Selskapet mener i følge dokumentet at grunnforholdene er dårligere enn det som ble forutsatt av kommunen.

Anleggsarbeid på den nye hurtigrutekaia

Anleggsarbeid på den nye hurtigrutekaia.

Foto: Bjørn Erik Rygg Lunde