Hurtigrute-eierne kan bli kastet

Dagens eiere av Hurtigruten kan bli erstattet. Det diskuteres nå av bankene som har gitt lån til Hurtigruten.

Hurtigruteskipet "Finnmarken"

KAN FÅ NYE EIERE: Det er et tema som er oppe til diskusjon mellom bankene som har lånt penger til selskapet.

Foto: Martin Andersson / NRK

- Resultatet av diskusjonen kan bli at nye eiere tar over.

- Det sier Oddmund Åsen, som er medlem i Hurtigrutens bedriftsforsamling og viseadministrerende direktør i Sparebank 1 Nord-Norge.

Sparebank 1 Nord-Norge har over ti prosent av aksjene i Hurtigruten, noe som gjør banken til den nest største eieren i selskapet. Mandag ble aksjen omsatt til ny bunnrekord på seks kroner og åtti øre. Det priser selskapet til under 200 millioner kroner, og Åsen mener situasjonen nå er svært alvorlig.

- Jeg er redd for at klokka er kvart på tolv for Hurtigruten.

Hutigruten vil ikke kommentere hvordan de vil løse den spesielle situasjonen før fremleggelsen av nytt kvartalsresultat i slutten av måneden.

- Et sterkt navn

Oddmund Åsen ser at utgangen av denne krisen kan gi helt nye brukere av merkenavnet Hurtigruten.

- Det er sterkt navn, med en god internasjonal klang. Det kan derfor hende at begrepet kan eksistere under en annen paraply i fremtiden, sier han.

Tilsammen har bankene gitt mer enn tre millarder i lån, og fortsatt er det aksjonærer som håper at diskusjonen kan føre til en løsning der dagens aksjonærer ikke helt raderes ut. En av disse er Kristian Falnes i Skagenfondene, som eier over sju prosent av Hurtigruten.

- Hvis det er sånn at eierne må inn med mer kapital, så er det betinget at man får en god avtale med kreditorene for å sikre driften, sier Falnes til NRK.