NRK Meny
Normal

Hurtigrute-eierne kan bli kastet

Dagens eiere av Hurtigruten kan bli erstattet. Det diskuteres nå av bankene som har gitt lån til Hurtigruten.

Hurtigruteskipet "Finnmarken"

KAN FÅ NYE EIERE: Det er et tema som er oppe til diskusjon mellom bankene som har lånt penger til selskapet.

Foto: Martin Andersson / NRK

- Resultatet av diskusjonen kan bli at nye eiere tar over.

- Det sier Oddmund Åsen, som er medlem i Hurtigrutens bedriftsforsamling og viseadministrerende direktør i Sparebank 1 Nord-Norge.

Sparebank 1 Nord-Norge har over ti prosent av aksjene i Hurtigruten, noe som gjør banken til den nest største eieren i selskapet. Mandag ble aksjen omsatt til ny bunnrekord på seks kroner og åtti øre. Det priser selskapet til under 200 millioner kroner, og Åsen mener situasjonen nå er svært alvorlig.

- Jeg er redd for at klokka er kvart på tolv for Hurtigruten.

Hutigruten vil ikke kommentere hvordan de vil løse den spesielle situasjonen før fremleggelsen av nytt kvartalsresultat i slutten av måneden.

- Et sterkt navn

Oddmund Åsen ser at utgangen av denne krisen kan gi helt nye brukere av merkenavnet Hurtigruten.

- Det er sterkt navn, med en god internasjonal klang. Det kan derfor hende at begrepet kan eksistere under en annen paraply i fremtiden, sier han.

Tilsammen har bankene gitt mer enn tre millarder i lån, og fortsatt er det aksjonærer som håper at diskusjonen kan føre til en løsning der dagens aksjonærer ikke helt raderes ut. En av disse er Kristian Falnes i Skagenfondene, som eier over sju prosent av Hurtigruten.

- Hvis det er sånn at eierne må inn med mer kapital, så er det betinget at man får en god avtale med kreditorene for å sikre driften, sier Falnes til NRK.

Video

Distriktsnyheter fra Nordland. TV
I tredje episode av Stortvildet må Erna Solberg tegne Jonas Gahr Støre. KrF må debattere som SV og motsatt. Hvem vinner debatten?
 Er Jonas Gahr Støre (Ap) god på seksualundervising? Se episode 2 av Stortvildet.