Her legger hurtigruta til kai på Ørnes for siste gang på ubestemt tid: – Vemodig og trist

Hurtigruten skal kun seile mellom Bodø og Kirkenes fremover. Dermed ble det en vemodig dag på jobb for havnesjef Fredrik Finne da hurtigruteskipet MS Polarlys i går la til kai på Ørnes.

Havnesjef og kaieier, Fredrik Finne mens hurtigruteskipet MS Polarlys legger til kai på Ørnes for siste gang på en god stund.

Havnesjef Fredrik Finne håper samferdselsministeren kan vurdere saken på nytt slik at Ørnes igjen får anløp av hurtigruteskipene.

Foto: Hilde Kvammen / Kulingen

– Jeg har jobbet her på kaia på Ørnes i 25 år. Hurtigruten er levebrødet for oss som driver skipsekspedisjon på Ørnes. Nå går vi en usikker fremtid i møte, sier Fredrik Finne til avisa Kulingen.

I forrige uke bestemte Samferdselsdepartementet at Hurtigruten kun skal seile med to skip mellom Bodø-Kirkenes. Ordningen gjelder inntil videre.

Ørnes er det første anløpet sør for Bodø, og dermed den første havnen som ikke lenger får besøk av hurtigruten.

– De daglige anløpene blir borte, og det er klart at det er trist og vemodig, sier Finne til NRK.

Ørnes i Meløy kommune har hatt anløp av Hurtigruten siden 1933.

– Mange sier at selv om de ikke reiser hver dag, så har det å se hurtigruta når hun kommer også en følelsesmessig verdi for folk. Man vet at den er der og at den går.

Fremover er det kun havnene med et anker foran som Hurtigruten skal seile innom. De røde betjenes ikke.

– «Game over»

Havnesjef og daglig leder Fredrik Finne understreker at dette først og fremst handler om å berge flest mulig arbeidsplasser langs kysten i ei vanskelig tid.

– Dette er et intrikat system der det sendes varer fra alle anløp til nesten alle de andre anløpene. Når ruta bare kuttes på midten, så kunne du like godt kuttet pasienten i to. Da er det nesten over, det er «game over», sier han.

Han mener små bedrifter langs kysten, særlig innenfor fiskeri, vil lide fremover.

– De er gjerne langt fra E6 og andre muligheter for transport. Fisk er ferskvare og du ikke kan vente.

– Vi vil se skaden for hver måned som går, og mange bedrifter kommer til å slite. Distrikts-Norge skaper store verdier, men vi er de som nå får et spark på leggen, sier Finne til NRK.

– Følger situasjonen tett

Samferdselsminister Knut Arild Hareide begrunner kuttene med at reiserestriksjonene på grunn av koronapandemien har tatt bort store deler av inntektsgrunnlaget til Hurtigruten.

– Selv om vi skulle ønske at ting normaliserte seg mer, ser vi at dette kan ta tid. Vi må derfor hele tiden vurdere hva som er behovet i de ulike sektorene og ta vanskelige valg basert på dette.

Knut Arild Hareide

Samferdselsminister Knut Arild Hareide (KrF).

Foto: Terje Pedersen

Hareide sier videre at han har stor forståelse for at lokalsamfunnene sør for Bodø ønsker at kystruta skal operere med full drift.

– Vi følger situasjonen tett og vil så fort etterspørselen er på vei opp igjen trappe opp til flere skip. Vi ønsker alle å se skipene i kystruta langs hele kysten vår, sier Hareide til NRK.

Sendte postkort til Hareide

Stortingsrepresentant Siv Mossleth i Senterpartiet har bedt samferdselsministeren om å se på kuttene i Hurtigruten på nytt igjen.

– Han må se på hva dette betyr for næringslivet og folket langs kysten, ikke bare for økonomien i Hurtigruten.

Siv Mossleth

Siv Mossleth fra Senterpartiet.

Foto: Maria E. Trondsen / Saltenposten

Mandag reiste Mossleth med MS Polarlys fra Ørnes til Bodø. Hun benyttet anledningen til å stille spørsmål til statsråden på en litt annen måte enn vanlig.

– Som en markering på at dette er siste gang på en god stund at hurtigruta krysser polarsirkelen, så kjøpte jeg et postkort som ble stemplet om bord. Det er en påminning om at han virkelig hjelpes til med å lete etter løsninger, sier Mossleth.

Her er teksten hun skrev på postkortet:

«Kjære Knut Arild
Som du ser er jeg på hurtigruta i dag, på det siste skipet som seiler over polarsirkelen på nord. Slik kan vi ikke ha det, viktig gods trenger kystruta. Ørnes havn lossa i dag for fra EWOS og sendte Selstadvinduer. Vinduer fra en lokal liten Ørnes-bedrift som skulle til Vadsø, Tromsø og Lofoten. Finn en løsning nå, slik at alle havnene får anløp annenhver dag!»

Siv Mossleth fra Sp sendte postkort fra MS Polarlys til samferdselsminister Knut Arild Hareide.
Foto: Privat

Filmer hurtigruta hver dag

At Hurtigruten kun skal seile mellom Bodø og Kirkenes fremover går ikke ubemerka hen i Facebook-gruppa «Hurtigrutens venner».

Gruppa har nesten 19.000 medlemmer. Ifølge beskrivelsen er det en gruppe for «oss som elsker alle sider ved hurtigruta, Norskekysten, og folket som bor langs den!».

Flere har kommentert og diskutert at de vil savne skipene langs kysten sør for Bodø.

En av dem er Eva Olesdatter Rendal på Ørnes. Hun legger nesten daglig ut video i gruppa av skipene som seiler forbi huset hennes.

Rendals videoer har etter hvert blitt svært populære blant medlemmene.

– Det har blitt en greie, som mange setter pris på. Jeg synes det er litt koselig selv også, å gå ut og filme uansett vær.

Eva Olesdatter Rendal filmer når MS Polarlys anløper Ørnes 8. oktober 2020.

Her seiler MS Polarlys forbi huset til Eva Olesdatter Rendal på Ørnes 8. oktober 2020.

De siste dagene har hun fått flere kommentarer fra folk som sier at de kommer til å savne videoene hennes.

– En skrev til meg at jeg nå får mer fritid. Men da svarte jeg at jeg har nok å gjøre, så det blir ikke noe problem. Men jeg kommer til å savne det daglige synet av henne og filmingen. Det er trist og rart av vi ikke får se henne hver dag.

Rendal håper det snart blir en løsning, slik at hun igjen kan gå ut og filme hurtigruta. Men ikke minst slik at gods kan fraktes igjen og at folk som trenger hurtigruta kan reise fra kai til kai langs kysten.

– Hvis det blir langvarig er det fryktelig trist. Jeg håper det ordner seg fort som juling.

Gull fra arkivet: Vet du om noen som blir like glad for å se Hurtigruta? 😂 Denne uka ba Samferdselsdepartementet Hurtigruten om å kutte alle seilinger sør for Bodø, les mer her: https://www.nrk.no/1.15197856

Posted by NRK Nordland on Sunday, October 18, 2020