Hopp til innhold

Lover billigere hurtigbåtbilletter – vil ha regjeringa til å ta deler av regninga

Fylkesrådet ønsker å halvere prisen på hurtigbåt i Nordland, men vil kun dekke 25 prosent reduksjon selv. Resten ber de regjeringen ta.

NRK har tidligere fortalt om barnefamilier fra Steigen som må ut nær 3000 kroner for å reise med hurtigbåten til Bodø.

– Jeg fikk sjokk da jeg skulle betale regninga for meg og to unger. Jeg synes det er ekstremt ekskluderende, sa Pernille Johansen da NRK møtte henne på hurtigbåten på vei til Steigen fra Bodø.

Regjeringa har gjort ferger gratis og halvert prisen på flybilletter på kortbanenettet.

I går varslet posisjonen i Stavanger kommune at de vil gjøre all kollektivtransport gratis.

Nå ønsker fylkesrådet i Nordland å kutte også billettprisen på hurtigbåt.

– Vi senker prisen med 25 prosent på hurtigbåt i hele Nordland. Dette er første steg. Så vil vi at regjeringen skal ta sin del av regningen i neste runde, sier fylkesrådsleder Elin Dahlseng Eide (Ap).

En reduksjon på 25 prosent vil koste ca. 14 millioner kroner i året.

Les også Pernille fikk sjokk da hun skulle betale for båtbillettene – ordfører krever halvering

Pernille Johansen og datter Sophia Johansen. Passasjerer på hurtigbåt i Steigen

Da NRK omtalte saken om de dyre hurtigbåtbillettene i april avviste fylkesrådet at de kunne betale for billigere billetter.

Kort tid etter presenterte de tall som viste et overskudd på nesten 800 millioner kroner. Det er deler av disse pengene som nå brukes på billigere hurtigbåt.

Hurtigbåt eneste alternativ

Fylkesrådet i Nordland vil gjøre det billigere for folk å reise med hurtigbåt. Nestleder Svein Eggesvik (Sp) og fylkesrådsleder Elin Dahlseng Eide (Ap).

Nestleder i fylkesrådet, Svein Øien Eggesvik (Sp) og fylkesrådsleder Elin Dahlseng Eide (Ap) vil at staten skal bidra for billigere billetter på hurtigbåter.

Foto: Lars Bjørn Martinsen / NRK

Likevel mener nestleder i fylkesrådet, Svein Øien Eggesvik (Sp) at regjeringen må ta sin del av ansvaret for å få ned prisene.

Vi jobber opp mot politikere på Stortinget og i regjeringen. Vi ser det er en urettferdighet i at fergene er blitt gratis og flybillettene halvert, men for mange som bor langs kysten er hurtigbåt eneste alternativ. Dette prisbildet må bli mer likt, mener Øien Eggesvik.

Hvorfor kan ikke dere som har ansvaret ta hele regningen selv?

Det er riktig av vi har ansvaret, men vi er avhengig av midler fra staten for å gi et hurtigbåttilbud i Nordland. Vi har ikke et oljefond, og må drifte best mulig med de pengene vi har. Vi har spesielle utfordringer med svært mange hurtigbåtruter i fylket, påpeker Øien Eggesvik.

Fylkeskommunen drifter 21 hurtigbåtruter i Nordland. Disse blir nå 25 prosent billigere.

– Opp til fylkeskommune selv

Hurtigbåten Elsa Laula Renberg på vei nordover fra Bogøy i Steigen.

Hurtigbåten Elsa Laula Renberg på vei mot Lofoten

Foto: Synnøve Sundby Fallmyr / NRK

Da NRK utfordret samferdselsdepartementet på billigere hurtigbåtbilletter i april, var de tydelige på at det var fylkeskommunens ansvar.

– Om hurtigbåtprisene skal reduseres – er det opp til fylkeskommunene selv, sa statssekretær Cecilie Knibe Kroglund.

– Staten bevilger midler til ferjer og båtruter i fylkeskommunene, og fylkeskommunene står fritt til å kutte i prisene på båtrutene.

Dette er fergevinnerne dersom regjeringen får det som de vil

Roser tiltaket, men kan ikke love ekstra penger

Finansminister og leder i Senterpartiet, Trygve Slagsvold Vedum, roser fylkeskommunen i Nordland for å kutte prisen hurtigbåtene, men han vil ikke love egne penger fra regjeringen.

Han besøkte i dag Vesterålen der han åpnet ei ny havn i Stokmarknes.

VEDUM-gratis ferge og Nord Universitet Nesna

Trygve Slagsvold Vedum markerte oppstart med gratis ferger i fjor sommer.

Foto: Lars-Petter Kalkenberg / NRK

– Det er veldig bra at Nordland gjør dette grepet. Vi la inn ekstra bevilgninger til kystfylkene i vårt siste budsjett for det er viktig at vi får ned reisekostnadene langs kysten. Det handler om å binde landet sammen, sier Vedum til NRK.

Er det aktuelt å bidra med ekstra penger for å kutte prisene på hurtigbåter?

Det er mange fylker med lange avstander og jeg mener det er viktig at staten stiller opp. Når vi gjorde ferger gratis sa vi at dette bare var starten. Så ser jeg at presset om billigere billetter for hurtigbåter øker. Men det ligger ikke inne i planverket vårt nå.

Mener fylket burde ta regningen selv

Opposisjonen i Nordland mener derimot det er feil at Vedum og regjeringen må ta sin del av regningen for å få til ei halvering av prisene.

De burde gå «all in» og sørge for halv pris på hurtigbåtbillettene med en gang. Det er ingen grunn til å vente på staten, sier nestleder i Nordland Venstre, Ida Gudding Johnsen.

– Høyre har allerede fremmet en sak for fylkestinget der vi går inn for ei halvering. Og det er positiv til at de kommer etter oss med en reduksjon, men 25 prosent avslag er ikke godt nok. Folk blir nærmest flådd i dag med dagens priser. Vi har ikke tid til å vente på regjeringen, sier Høyres toppkandidat i Nordland, Marianne Dobak Kvensjø.