Hundeeier må kvitte seg med alle hundene sine

Til tross for pålegg om redusere antall hunder i kvinnens leilighet, har det på nytt hopet seg opp med firbeinte. Nå har Mattilsynet fått nok og gitt hundeeieren aktivitetsforbud.

Hvit hund med skitt i pelsen

SYKE HUNDER: Hundene sliter med diaré, og får minimalt med mosjon, heter det i rapporten fra Mattilsynet.

Foto: Mattilsynet

Denne gang nektes kvinnen å holde hunder overhodet, i stedet for å beholde fem hunder slik hun fikk lov til før.

– Jeg er helt uenig i Mattilsynets framstilling av saken. Jeg gjør alt hun kan for at hundene skal ha det bra, og synes situasjonen er fryktelig trist, sier hundeeieren til NRK.

Hadde over 50 hunder

Kvinnen bor i et tettbygd strøk i Bodø, og har på det meste hatt over 50 hunder og valper i boligen sin. Den siste tiden har antallet hunder i boligen vært om lag 20. Under tidligere besøk avdekket Dyrevernnemnda i Bodø at hundene fikk lite mosjon, og flere har dødd av tarmsykdommer.

Skitten stue med hundelort på gulvet

Inne i boligen ligger det avføring fra hundene ulike steder, som dette bildet viser.

Foto: Mattilsynet

– Hunder står i bur, valper står oppetter sofaryggene i bur. Hundene går fritt inne i huset, de har tilholdssted på bad, vaskerom, kjøkken og stue. Det er avføring på møbler, gulv, og veranda, fortalte dyrevernsleder i Bodø, Lodve Lakså til NRK.

Den gang ble det fattet et vedtak om at kvinnen ikke fikk ha mer enn fem voksne hunder. Da Mattilsynet kom på inspeksjon i fjor, hadde kvinnen 34 hunder.

Bekymringsmeldinger fra kjøpere

Hundeeieren driver med oppdrett, og det var blant annet bekymringsmeldinger fra potensielle kjøpere som har gjort Mattilsynet oppmerksom på saken igjen.

I frykt for nye brudd på dyrevernsloven har Mattilsynet vedtatt et aktivitetsforbud der kvinnen nektes å holde hunder overhodet.

Hunder på veranda

Hundene får lufte seg, men får ikke mye mosjon, ifølge Mattilsynet.

Foto: Mattilsynet

– Det finnes en grense

– Vi fatter dette vedtaket for å sikre at hundene ikke blir påført unødvendige lidelser og belastninger, sier seniorrådgiver Asle-Håvard Miklegard i Mattilsynet.

Men Mattilsynet mener det er en grense for hvor mange hunder man kan ha i et privathus, uten at det går ut over deres velferd.

– Disse hundene har bodd trangt og uhygienisk, de har fått lite mosjon og slitt med smittsomme sykdommer.

– Ingen straff

Siden 2010 har om lag 100 personer blitt nektet å holde dyr. Og et slikt aktivitetsforbud er ikke en straff, sier Miklegard i Mattilsynet.

– Et aktivitetsforbud er et virkemiddel for å sikre mot unødvendig dyrelidelse, og fattes i tilfeller hvor det er stor sannsynlighet for at dette vil skje.