NRK Meny
Normal

Hun mangler 100 millioner for å innfri løftene

Den nye posisjon i Bodø mangler 100 millioner for å innfri valgløftene, men vil ikke si hvor pengene skal tas fra. – Innbyggerne vil tynes for skattekroner, tror avtroppende varaordfører fra Frp.

Ordfører Ida Pinnerød i Bodø

Neste ordfører Ida Pinnerød (Ap) og de andre partiene som tar over makta i Bodø, mangler minimum 100 millioner kroner på å gjennomføre sine tiltak. – Vi har satt oss klare mål for de neste fire årene. Det skal vi gjennomføre, sier hun.

Foto: Kari Skeie / NRK

Denne uka ble det kjent at det blir maktskifte i fylkets største by. Arbeiderpartiet, SV, Rødt, Senterpartiet og Miljøpartiet De Grønne har flertall i bystyret.

Partiene som tar over makta i Bodø mangler minimum 100 millioner kroner på å gjennomføre tiltakene de sier de skal. Det viser en gjennomgang NRK har gjort etter at samarbeidsavtalen mellom Arbeiderpartiet, SV, Rødt, Senterpartiet og Miljøpartiet de grønne ble klar tidligere denne uka.

Den påtroppende ordføreren i Bodø, lover at de nybygde rusboligene her skal åpnes så raskt som overhodet mulig.

– Vi har satt oss klare mål for de neste fire årene. Våre tiltak utgjør tre prosent av det totale budsjettet slik det er i dag. Da er det aller viktigste vi kan gjøre er å være klar og tydelig på at vi ønsker et Bodø i en mer solidarisk og grønnere retning, sier den kommende ordføreren Ida Pinnerød (Ap) til NRK.

Vil kutte politikerlønningene

Hun tror ikke det blir noe problem holde målet om å forbedre den totale økonomien i Bodø og samtidig omprioritere slik at ønskelista til den nye posisjonen skal gjennomføres.

– Det avhenger av hvordan vi klarer å styre budsjettet. Vi har 3,5 milliarder kroner til rådighet i Bodø hvert år. Når skal rådmannen legge fram sitt budsjettforslag, deretter starter vår jobb.

(artikkelen fortsetter under)

Rusboliger i Bodø

Det vil koste 15 millioner kroner å åpne de nye rusboligene i Bodø. – Det er flott, men Bodø dreier seg om mer enn rusboliger, mener avtroppende varaordfører Allan Ellingsen.

Foto: Kari Skeie / NRK

– Useriøst

Allerede er det klart at samarbeidspartiene vil øke eiendomsskatten og kutte i politikerlønningene. Avtroppende varaordfører Allan Ellingsen (Frp) kaller tiltakene useriøse og tviler på at de lar seg gjennomføre.

– Dersom innbyggerne i Bodø må betale 100 millioner kroner ekstra for å oppfylle en politisk kompromissliste vil Bodø bli en fattigere by å bo i. På den ene siden ønsker man ikke å legge til rette for økt næringsutvikling og boligutbygging. Samtidig øker man det kommunale budsjettet med 100 millioner kroner. Da må man enten kutte i allerede lovpålagte tjenester eller stenge Stormen.

Varaordfører Allan Ellingsen

– De gir signaler om at man nå ønsker å tyne innbyggerne for det man kan av skattekroner. Det er helt feil vei å gå, mener avtroppende varaordfører Allan Ellingsen.

Foto: Kari Skeie / NRK

Han tror den nye posisjonen vil få en tøff jobb.

– Bodø kommune driver i dag gode tjenester. Vi bruker hver eneste krone vi får på å drive lovpålagte tjenester. Skal de innfri valgløftene må de kutte i disse lovpålagte tjenestene. Det kan gå ut over hjemmetjenester og skole, sier han til NRK.