Hun kan bli «Årets Nordlending»

Det startet med en film. Nå har 17 år gamle Yasmin fra Vesterålen blitt et forbilde for jenter på samme alder.

Yasmin Hadafow

17 år gamle Yasmin Hadafow fra Bø i Vesterålen er årets yngste nominerte til «Årets Nordlending». Hun hadde ikke forventet at videoen som hun og venninnen laget skulle skape så stort oppstyr.

Foto: Monica White Martinsen / NRK

– Den så jeg ikke komme. Jeg ble veldig overrasket da jeg fikk beskjeden.

17 år gamle Yasmin Hadafow fra Bø i Vesterålen er årets yngste nominerte til «Årets Nordlending». Hun hadde ikke forventet at videoen som hun og venninnen laget skulle skape så stort oppstyr.

Det hele begynte med et skoleprosjekt på medielinja på Hadsel videregående skole, hvor Yasmin går andreåret. Elevene skulle lage film, og temaet var «virkelighet».

Forstår

I filmen forteller den 17-årige jenta på kav nordnorsk om hvordan det har vært å vokse opp i en liten bygd i Vesterålen, og samtidig leve opp til forventningene fra sin muslimske familie om å bære hijab.

– Jeg er troende muslim, men oppvokst i Norge. Det føles ikke naturlig for meg å dekke meg til, forteller hun.

Filmen har gått land og strand rundt, og Yasmin forteller at hun måtte gå noen runder med seg selv og familien før hun laget filmen.

– Heldigvis er de veldig forståelsesfulle, men de sa også at jeg måtte være forberedt på mye oppmerksomhet, og det fikk jeg jo. Jeg har fått mange positive tilbakemeldinger.

– Hvorfor tror du at du fikk så mye oppmerksomhet?

– Det er vel det at jeg har stått fram og snakket om et så stort og vanskelig tema. Det har jeg også fått tilbakemelding på, at jeg tør å ta opp temaet.

Liker ikke oppmerksomheten

Yasmin er født i Saudi-Arabia, og flyttet som fireåring til Egypt. Derfra flyktet faren til Norge og søkte asyl, mens moren og de seks barna ble igjen.

– Mor ble syk og døde da jeg var seks år. Da ble vi søsknene helt alene. Åtte måneder etter mammas død fikk vi endelig lov å komme til Norge gjennom familiegjenforening, sier hun til NRK.

For elleve år siden endte familien opp i Bø i Vesterålen, og nå er hun én av ti nominerte til prisen Årets nordlending.

Selv er Yasmin stolt over å ha blitt nominert, men det har fremdeles ikke gått helt opp for henne.

– Jeg er en person som ikke liker så mye oppmerksomhet, og det var vanskelig når vi laget filmen også. Jeg liker ikke å høre min egen stemme, og jeg liker heller ikke å se meg selv på film, sier hun, og legger til:

– Det er en ære å være nominert, og det er mange verdige vinnere.

Selv om hun ikke liker oppmerksomhet, håper hun å nå ut til flest mulig unge muslimske jenter med filmen.

– Det er mange jenter som meg, oppvokst mellom to kulturer. Mange føler usikkerhet. Noen blir presset eller tvunget til å bruke hijab, andre blir presset av samfunnet til å ta den av for å bli mer integrert eller få jobb. Jeg vil at disse jentene skal vite at de ikke er alene med de vanskelige tankene, sier hun.

Yasmin Hadafow