Hopp til innhold

Frykter oljejobbene forsvinner sørover

– Vi må ikke sitte stille å se på at oljejobbene forsvinner sørover. Nå må nordlandspolitikerne på banen, sier varaordfører Hanne Nora Nilssen i Alstahaug.

Hanne Nora Nilssen, kommunestyrerepresentant for Venstre i Alstahaug

SAVNER ENGASJEMENT FOR ARBEIDSPLASSER: – Jeg er derfor noe bekymret for at det politiske miljøet i Nordland nå skal sove i timen, varaordfører Hanne Nora Nilssen i Alstahaug og første nestleder i Nordland Venstre.

Foto: Jens Kyed / NRK

Konsekvensutredningen for utbygging og drift av Hansteen-feltet (tidligere Luva) utenfor Nordland ble offentliggjort tidligere denne uken.

– Jeg stiller meg undrende til at verken politikere eller næringsliv er kommet på banen, sier varaordfører Hanne Nora Nilssen (V) til NRK.no.

Aasta Hansteen-funnet ble oppdaget i 1997. Det ligger om lag 300 km nordvest for Sandnessjøen, og forventet oppstart er i fjerde kvartal 2016.

Det er nå knappe tre måneders høringsfrist til konsekvensutredningen.

– Skal vi få endret på noe, må dette skje ved politisk press opp mot beslutningstakerne i Statoil før Statoil sender «Planen for utviklingen og drift av Aasta Hansteen» til behandling i Stortinget. Planen skal vedtas i juni 2013. Erfaringsmessig viser det seg nesten umulig å få endret på planen når den er sendt fra operatørselskapene og til behandling i Stortinget, sier Nilssen.

Verdens største flytende plattform

Aasta Hansteen-feltet vil få verdens største flytende plattform, bygd i stål. Nordland har krevd at gassen må ilandføres deres fylke for å skape ny industri. Det kommer ikke til å skje. En rundt 500 kilometer lang gassrørledning vil bli lagt fra feltet til gassterminalen Nyhamna i Aukra utenfor Molde.

Sandnessjøen får forsyningsbasefunksjonen, Brønnøysund helikopterbasen, og Harstad driftsorganisasjonen.

Statoil har ambisjoner om at utbyggingen til rundt 50 milliarder kroner skal sette tydelige spor i Nordland.

– Det legges opp til at lokalt næringsliv også skal få anledning til å konkurrere om kontrakter, og at Statoil ønsker å hjelpe til med å få lokalt næringsliv med på banen. Det er vi fornøyd med, sier varaordføreren i Alstahaug.

– Jobber forsvinner sørover

Gassefelt Aasta Hansteen

Gassfunnet Luva utenfor Helgeland ble omdøpt på kvinnedagen og fikk navnet til forfatter og samfunnsdebattant Aasta Hansteen. Som forkjemper for kvinners rettigheter var Aasta Hansteen en markant profil i norsk samfunnsdebatt.

Foto: Jon Eeg / Scanpix/arkiv

Like fornøyd er hun ikke med at bare 65 prosent av driftsorganisasjonen er planlagt lagt til Harstad.

– Nordlandspolitikerne må på banen for å endret dette. De resterende 35 prosent av organisasjonen vil bli lagt utenfor regionen, det vil si sørpå. Dette må vi med politisk press klare å få endret på. Ser ingen umiddelbare grunner for at det ikke går an å legge opp mot 100n prosent av driftsorganisasjonen her i nord, sier Nilssen til NRK.no.

Statoil har heller ikke valgt en ordning med en fremskutt driftsorganisasjon (driftsstøttefunksjon) på Helgeland.

– Dette til tross for at Harstad kommune, Nordland fylkeskommune, kommunene på Helgeland, Petro Arctic har anbefalt dette i sine høringsuttalelser. Med andre ord har regionen (Sør-Troms og Nordland) samlet anbefalt at det opprettes en fremskutt driftsstøtte på Helgeland, sier Nilssen.

– Må på banen

Hun mener at næringslivet, og politikerne i Nordland nå stå samlet og jobbe opp mot Statoil-systemet for å få dette endret før planen for utvikling og drift sendes til behandling i Stortinget.

– For regionen vil det ha stor betydning om vi klarer å få Statoil til å øke størrelsen på driftsorganisasjonen som legges til regionen, og da også med en fremskutt driftsenhet på Helgeland, sier Hanne Nora Nilssen.