NRK Meny
Normal

Hun blir trolig ny ordfører i Sortland

Høyre og Frp mister sine ordførere i Sortland og Hadsel. – Det er spesielt Frps «stupdykk» som rammer den borgerlige blokken i Nordland, sier politisk kommentator.

Tove Mette Bjørkmo

Tove Mette Bjørkmo, ordførerkandidat for Arbeiderpartiet i Sortland.

Foto: Øystein Nygård / NRK

Valglogo

Siste tall viser at det blir ny ordfører i Sortland. Arbeiderpartiet får 29,1 prosent av stemmene, noe som er 0,4 tilbake fra kommunevalget i 2011.

– I Sortland tar Arbeiderpartiet makta fra Høyre og ordfører Grete Ellingsen. Her er det et rødgrønt flertall, med en stemme overvekt i kommunestyret, sier politisk kommentator Eivind Undrum Jacobsen i NRK Nordland.

Høyre går 0,6 prosentpoeng frem, og lander på 37 prosent i Sortland.

– Høyre gjør et solid valg, men mister likevel ordføreren. Det er definitivt lite hyggelig for partiet.

Resultater Sortland

Ny ordfører i Sortland ser dermed ut til å bli Aps Tove Mette Bjørkmo. Hun er veldig glad over tilliten fra velgerne.

– Vi håper at det er de gode sakene våre, kvalitet i skolen og en bedre eldreomsorg, som har vært utslagsgivende, sier Bjørkmo til NRK.

Frp mister ordføreren i Hadsel

Når 92 prosent av stemmene er talt opp, viser tallene for kommunevalget at det er en tung kveld for Frp. Partiet ligger med 8.1 prosent av stemmene. Da er alle kommunene slått sammen.

I Hadsel, den eneste Nordland-kommunen med ordfører fra Frp, mister partiet nå sin ordfører. Ap har gått fram 27,1 prosent, mens Frp har gått tilbake med 17,8.

– Nå skal vi sørge for et nytt flertall som sørger for en bedre styring av Hadsel, sier Siv Dagny Aasvik, ordførerkandidat for Ap.

Resultater Hadsel

Frps Kjell-Børge Freiberg, som har sittet å ordførerstolen i to perioder, sier det var lettere å drive valgkamp for fire år siden.

– Vi har lyktes med masse, men det er noe vi ikke har lyktes med. Det er én forklaring på at det ikke har gått vår vei.

– Det at Høyre gikk ut tidlig i valgkampen og sa at vi ikke var deres foretrukne samarbeidspartner har selvfølgelig heller ikke hjulpet på, sier han.

– Hva skal du gjøre nå?

– Jeg er per definisjon arbeidsledig nå, og må jeg ut og lete etter jobb.

– Carl I. Hagen har kostet Frp i Nordland mange stemmer

Og det er spesielt Frps «stupdykk» som rammer den borgerlige blokken i Nordland, og som gjør at de mister ordførere i fylket, sier Eivind Undrum Jacobsen i NRK Nordland, og setter dette i sammenheng med uttalelser fra sentralt hold.

– Carl I. Hagen skylder Frp i Nordland bøtter og spann med stemmer etter måten han har håndtert Syria-konflikten. Han burde si unnskyld. Her er det mange lokale Frp-folk som har jobbet og stått på, og så får de denne smellen uten at de egentlig skjønner hvor han kommer fra i det hele tatt.

Stein Sneve, politisk kommentator i Avisa Nordland, peker på at innvandringskortet som Frp har tjent på tidligere, kostet partiet mange velgere i år.

– De bommer totalt fordi det har skjedd en dramatisk holdningsendring i Norge med disse TV-bildene vi har sett i det siste. Samtidig er mange Frp-politikere i Nordland mye mer avbalansert når det gjelder å stille opp og ta imot flyktninger, enn Hagen kanskje har gitt inntrykk av.