NRK Meny
Normal

Hull i veien knuste felgene – får ikke erstatning fra Vegvesenet

Andreas Pettersen fikk utgifter på flere tusen kroner etter at et hull i veien skadet bilen hans. Men hos Statens vegvesen får han ikke en krone. – Dårlig gjort, mener Pettersen.

Andreas Pettersen

REAGERER: Andreas Pettersen var på vei fra Mo i Rana til Sleneset over Bustneslia på fylkesvei 12 da det plutselig smalt høyt inne i bilen hans under en kjøretur i begynnelsen av oktober. Nå krever han erstatning, mens hos Statens vegvesen benekter de for å ha gjort noe uaktsomt.

Foto: Privat

Hull i veien i Bustneslia

DÅRLIG VEI: Andreas Pettersen beskriver veien, der hendelsen skjedde, som svært dårlig.

Foto: Privat

– Jeg synes det er ganske dårlig gjort. Jeg mener det er vegvesenet som har hovedansvaret her. De burde betale, sier Andreas Pettersen til NRK.

Det var en lørdag morgen i begynnelsen av oktober hendelsen skjedde. Pettersen var på vei fra Mo i Rana til Sleneset over Bustneslia på fylkesvei 12 da det plutselig smalt høyt inne i bilen.

– Både foran- og bakhjulet på høyre side så helt herpa ut. Da jeg undersøkte nærmere var felgene knust, fortalte Pettersen den gang.

Han hadde kjørt ned i et hull i asfalten på toppen av Bustneslia. Regningen på skader, inkludert veihjelp, har i ettertid havnet på rundt 20.000 kroner, forteller Pettersen i dag.

– Jeg er student, og har ikke sjans til å betale en slik regning, sier han.

– Dytter skylden videre

Pettersen sendte derfor et erstatningskrav til Statens vegvesen på 10.000 kroner. Én måned senere er svaret klart: Statens vegvesen erkjenner ikke erstatningsansvar.

– Vi kan ikke se at Statens vegvesen har gjort noe uaktsomt i dette tilfelle og erkjenner derfor ikke erstatningsansvar, står det i brevet som Pettersen har fått tilsendt.

I stedet sendes kravet videre til entreprenøren av veien, står det videre.

– Entreprenøren har i henhold til kontrakten ansvar for å planlegge, og utføre det vedlikehold som blir nødvendig i kontraktsperioden, herunder utbedring av hull i veibanen, skriver juristen hos Statens vegvesen.

Det er ikke godt nok for Pettersen.

– Man kan jo håpe at entreprenøren tar ansvaret, men jeg føler egentlig at vegvesenet bare dytter skylden videre. Det er dessuten klanderverdig at det har tatt så lang tid å gi meg et svar, sier den uheldige bilføreren.

– Hvordan ser veien ut nå?

– Veien fra Bustneslia ned mot Mo i Rana er ganske dårlig, men de har heldigvis vært og tettet det aktuelle hullet.

– Har ikke handlet uaktsomt

Kjell Skjerve

VIL IKKE BETALE ERSTATNING: Avdelingsdirektør Kjell Skjerve hos Statens vegvesen mener de ikke har handlet uaktsomt.

Foto: Harald Krogtoft

Avdelingsdirektør Kjell Skjerve for veiavdelingen i Nordland forteller til NRK at han er enig i at det tok litt for lang tid å gi Pettersen svar i denne saken, men at han ble orientert om dette underveis.

– Vanligvis bruker vi rundt tre uker, men i denne saken måtte vi innhente informasjon fra både veitrafikksentralen og entreprenør. Da gikk det litt lang tid.

– Når det gjelder konklusjonen, så er det som det står i brevet, at vi mener at vi ikke har handlet uaktsomt. Dermed går saken til utøvende entreprenør, som får gjøre sin vurdering, sier Skjerve.

– Pettersen mener dere dytter skylden videre. Hva tenker du om den påstanden?

– Det er sånn saksgangen er i slike saker. Først må vi, som ansvarlig byggherre, gjøre en vurdering på hvorvidt vi har handlet uaktsomt eller ikke. Når vi mener at vi ikke har gjort det, så er reglene slik at saken går videre til entreprenøren, sier Skjerve.

For Andreas Pettersen betyr det at han må vente ytterliggere noen uker før han får svar på om noen tar regningen for skadene på bilen hans.

– Jeg håper i det lengste, avslutter han.

Felgene knust etter ublidt møte med hull i veien

ØDELAGT: Slik så felgene ut etter møtet med hullet i veien over Bustneslia i Rana.

Foto: Privat