Tyveriraid av båtmotorer langs norskekysten

Marinaer langs norskekysten er som «godtebutikker» for kriminelle.

Illustrasjonsfoto båt

Forsikringsbransjen ber deg passe ekstra godt på båt og båtutstyr i sommer.

Foto: Rainer Prang / NRK

Pål Rune Eklo

Pål Rune Eklo advarer mot båttyverier i sommer. - Vær ekstra på vakt, sier han.

Foto: Gjensidige

Båtmotorer til flere hundre tusen blir hvert år stjålet i Norge. På landsbasis forsvinner millionverdier og mesteparten fraktes til Øst-Europa.

– Vi ser at tyveriraidene går i bølger og at de ofte er organisert. 3 til 10 motorer kan plutselig forsvinne fra en havn, og noen dager senere skjer det samme i nærliggende båthavner, sier Pål Rune Eklo, informasjonssjef i Gjensidige i en pressemelding.

Han oppfordrer folk til å være ekstra på vakt i sommer.

Båt stjålet på Sortland

Senest på torsdag var det et tilfelle av båttyveri på Sortland i Nordland.

Politiet i Midtre Hålogaland politidistrikt informerte om hendelsen gjennom deres twitterkonto.

Laster Twitter-innhold

– Vi fikk inn meldingen på torsdag formiddag, men har grunn til å tro at tyveriet skjedde allerede tirsdag, sier Stein Wilhelmsen, operasjonsleder, Midtre Hålogaland.

Båten som ble meldt savnet er nå funnet igjen i Steigen, cirka 208 kilometer fra stedet båten ble stjålet fra. Wilhelmsen ser alvorlig på tilfellet.

– Dette skjer tidvis, men det er klart at når det er snakk om så store verdier er det grunn til bekymring. Tyveri av annenmanns eie er galt, sier han.

Wilhelmsen oppfordrer båteiere til å være oppmerksomme.

– Det er viktig å sikre båt og motor med vaier og hengelås. I tillegg må man holde et godt øye med båten og ha kontroll på den, sier han.

Politiet har nå pågrepet en mann og en kvinne i 20-årene for tyveri av båten.

Høysesong for tyveri

Gjensidige merker at sesongen for stjeling av båtmotorer er godt i gang, og forventer at den tar seg opp utover i sommerhalvåret.

– Antall tyveri er på nivå med fjoråret, og vi forventer derfor at det også i sommer vil forsvinne mange båtmotorer, sier Eklo.

Langs kysten har det de siste årene vært flere tyveriraid av påhengsmotorer. Noen er funnet igjen i Norge, andre i utlandet og noen er borte for godt. Båtmotorer er lettere å få med seg enn båter og det er store verdier som stjeles.

– Alt fra små "putremotorer" til motorer på flere hundre hestekrefter blir stjålet. Nyere utenbordsmotorer på rundt 50HK er likevel de mest populære blant tyvene, sier han.

Merkede motorer og gjenfinningssystemer gjør motorene mindre attraktive å stjele mener Eklo.

– Dette er fordi det er lettere å identifisere dem hvis de blir funnet igjen. Via et godt kontaktnettverk har vi tidligere funnet igjen flere partier med motorer blant annet i Polen, sier Eklo.

Skadeforebyggende råd

Eklo har følgende råd for å hindre tyveri av båtmotor.

– Merk motoren med Securmark, en merket motor er mindre attraktiv å stjele og lettere å finne og identifisere. Båt og motor er ofte ekstra tyveriutsatt når de står på henger og kan bare kjøres bort, prøv å unngå dette. I tillegg er det viktig å fjerne løse bensintank og viktige motordeler.