Høyretopp kjemper mot oljeåpning i Lofoten

Hun sitter i programkomiteen for Høyre og går imot sitt eget parti som ønsker å åpne for oljeleting i Lofoten, Vesterålen og Senja. – Flere partikolleger har de siste dagene sagt seg enig med meg, sier Jana Midelfart Hoff.

Jana Midelfart Hoff

Jana Midelfart Hoff er bystyrepolitiker i Bergen og sitter i programkomiteen til Høyre. Nå kjemper hun mot sitt eget parti, som vil åpne for oljeleting i områdene utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja.

Foto: Sølve Rydland / NRK

I Høyres programforslag, som ble lagt frem onsdag, er partiet tydelig på at de vil åpne Lofoten og Vesterålen for oljeleting.

En konsekvensutredning er første steg i å hente inn kunnskap i områder som senere vil bli åpnet for oljeboring. Tidligere har også statsminister Erna Solberg flagget sitt klare syn.

Likevel vil Jana Midelfart Hoff, som har bakgrunn fra Folkeaksjonen for et oljefritt Lofoten, Vesterålen og Senja og Naturvernforbundet, kjempe mot sitt eget parti.

– Dersom det oppstår en lekkasje eller ulykke vil det få store konsekvenser for dem som kommer etter oss. Saken er så viktig for meg personlig, at jeg bare må ta den belastningen. Flere partikollegaer har også de siste dagene sagt seg enig med meg, utdyper hun.

Isaksen: – Blir stående

Tidligere har både nåværende forsvarsminister Ine Marie Eriksen Søreide og nåværende kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen signalisert motstand mot petroleumsvirksomhet i de sårbare områdene.

NRK har vært i kontakt med pressevakten i Høyres stortingsgruppe, som bekrefter at kun Hoff tok dissens - altså gikk imot forslaget.

Det betyr at Isaksen, som denne gang ledet Høyres programkomite, har gitt sin støtte til oljeleting.

– Jeg vil ikke kvele noen debatt før landsmøtet, men tror det er veldig liten sjanse for at Høyre skal endre vår olje- og gasspolitikk. Vi ønsker, innenfor forsvarlige rammer, en konsekvensutredning for å få mer informasjon, forklarer Isaksen til NRK.

– Hva har endret seg siden 2009 da du ville det motsatte?

(artikkelen fortsetter under bildet)

– Jeg mener i dag at det er mulig å drive forsvarlig olje- og gassutvinning i Lofoten og Vesterålen. Både i et klima- og naturvernperspektiv. Mulighetene for å videreutvikle den kanskje mest dynamiske regionen i Norge nå, nemlig nord, er så store at vi ikke kan la være å utnytte det.

– Overbevist om at det kan stanses

Onsdag ble det rabalder da bransjenettstedet Upstream kunne fortelle at de omstridte havområdene utenfor Lofoten og Møre er del av den såkalte nominasjonsprosessen i 24. konsesjonsrunde.

Også Erna Solbergs ønske om å åpne de omstridte områdene for oljevirksomhet, blant annet fordi «de har vært fraflyttingsområder som trenger en stimulans» har fått hard medfart.

Jana Midelfart Hoff, som selv har røtter i Vesterålen, håper i det lengste at områdene ikke blir åpnet.

Vi har klart det før, og jeg er overbevist om at vi får det til igjen. Det skylder vi dem som kommer etter oss.