NRK Meny
Normal

Høyre-topp brøt bygningsloven: – Signaliserer at man bare kan ta seg til rette

Fredag kom det fram at leder i Nordland Høyre, Jonny Finstad, hadde innredet et soverom uten tillatelse. Professor Asbjørn Røiseland mener vi i Norge opplever en alvorlig ukultur.

Garasjen

Høyre-toppen Jonny Finstad, som er vararepresentant på Stortinget, glemte å søke til kommunen før han pusset opp garasjen som han fikk bygge-godkjenning for for 22 år siden.

Foto: John Inge Johansen

– Jeg forutsetter at en ordfører kan disse reglene. Man kan jo komme med forskjellige unnskyldninger, men det skal være lik behandling av alle, sier professor Asbjørn Røiseland ved Nord universitet.

Fredag kom det fram at den tidligere ordføreren i Vestvågøy, Johnny Finstad, hadde glemt å søke om bruksendring da han innredet loftet på garasjen sin.

– Dette er egentlig ikke en stor sak, men det er spesielt at en sentral politiker sender ut et såpass dårlig signal, sier Røiseland til NRK.

– En tapt kamp for systemet

Asbjørn Røiseland

Professor Asbjørn Røiseland.

Foto: Bente H. Johansen / NRK

Professoren mener at det i plansystemet er et stort problem med folk som tar seg til rette, og at det er en ukultur i Norge som er viktig å bekjempe.

– Det finnes utallige eksempler på bygg i Norge som har blitt høyere og breiere uten at det lå i den opprinnelige godkjenninga. Og om utbyggere som får tilgivelse i etterkant.

Han mener en kamp for et redelig system er tapt på målstreken når selv sentrale politikere bryter loven.

– Legger meg flat

Etter plan- og bygningsloven kan man bygge garasjer og frittstående bygninger på egen eiendom, med visse begrensinger, uten å søke. Dersom man skal bruke noen deler av disse bygningene til varig opphold, må det søkes.

Høyre-toppen Jonny Finstad, som er vararepresentant på Stortinget, glemte å søke til kommunen før han pusset opp garasjen som han fikk bygge-godkjenning for 22 år siden. I søknaden skrev Finstad at det skulle bli et uinnredet loft, men at han var kjent med kravene for senere innredning.

– Jeg har jo byggetillatelse. Det eneste jeg har gjort er å sette inn ei gjesteseng. Men den kan jeg ta ut, og rommet kan da brukes til noe annet, sier Finstad.

Han forklarer at hvis han hadde brukt et annet skjema da han opprinnelig søkte om bygge-godkjenning, ville det ikke vært noen sak nå.

– Det var ingen som sa til meg den gangen at det fantes et annet skjema, sier han.

I 2016 har den tidligere ordføreren pusset opp og innredet loft til soverom, men uten å følge kravene. Han legger seg likevel flat, og sier at han skal få ordnet opp i det.

– Loven er lik for alle. Nå sender jeg søknad og regner med at jeg får det godkjent, sa Finstad til NRK.

Jonny Finstad (H) foran garasjen

Jonny Finstad (H) foran garasjen sin.

Foto: John Inge Johansen

– Komplisert fagfelt

Ifølge Erland Mortensen hos fylkesmannen i Nordland er plan- og bygningsloven et vanskelig regelverk for folk å forholde seg til.

– Sivilombudsmannen har uttalt at bygningsrett er et av de mer kompliserte fagfeltene vi har innenfor forvaltningen. Folk som skal søke må jobbe med å finne frem i regelverket på forhånd, med god hjelp fra kommunene. Kommunene har stort sett god oversikt.

Professor Asbjørn Røiseland mener det bare skulle mangle at politikeren beklaget feilen har har gjort.

– Det er bra at han legger seg flat, men skaden er allerede gjort, og nå er det skapt et inntrykk om at man kan ta seg til rette i plansystemet.