Høyre-topp: – Misbruker 1. mai til å kjempe mot kommunereformen

– 1. mai er den internasjonale arbeiderdagen som også jeg er stolt av. Når Sp misbruker dagen til å kjempe mot kommunereformen, ekskluderer man folk som ikke deler dette synet, sier stortingsrepresentant Margunn Ebbesen.

Trygve Slagsvold Vedum og Lisbeth Berg Hansen i Bindal på 1. mai

GLISTE BREDT: Sp-lederen har grunn til å smile, med gode målinger i det siste. Her deltar han på 1. mai-toget i Bindal. Lisbeth Berg-Hansen (Ap) til venstre.

Foto: Ole-Christian Olsen / NRK

– Det gjør meg trist at Senterpartiet misbruker 1. mai til å kjempe mot kommunereformen og snakke ned regjeringens politikk, sier stortingspolitiker Margunn Ebbesen (H) fra Nordland.

Stortingsrepresentant Margunn Ebbesen (H)

– Det gjør meg trist at Senterpartiet misbruker 1. mai til å snakke ned regjeringens politikk, sier stortingspolitiker Margunn Ebbesen (H).

Som eneste kommune i landet kan Bindal både bli tvangssammenslått og flyttet til nytt fylke. Om regjeringen får det som den vil, kan Bindal helt sør i Nordland bli flyttet til Nord-Trøndelag og bli tvangssammenslått med Vikna, Leka og Nærøy. Kommunen blir i så fall den eneste som blir tvangsflyttet til nytt fylke, noe som har blitt møtt med hoderisting av lokalpolitikere.

1. mai var Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum på besøk i Bindal som altså enn så lenge befinner seg i Nordland fylke. Og han var klar på en ting: Det blir ingen sammenslåing med mindre Bindal selv ønsker det, dersom de kommer til makta i høst.

Stortingsrepresentant Lisbeth Berg-Hansen (Ap) var også på plass i Bindal mandag, hvor hun beskrev sammenslåingsprosessen som «ubegripelig».

– Ekskluderende

Margunn Ebbesen mener stuntet fra Sp og Ap virker ekskluderende.

– Det gjør meg litt trist. 1. mai er den internasjonale arbeiderdagen som også jeg er stolt av. Sp misbruker denne dagen og ender opp med å ekskludere enkelte som ikke deler dette synet fra å delta i markeringen.

– Det samme skjedde i Brønnøysund der de 1. mai hadde parolen «Stopp velferdsprofitørene». Det reagerer jeg veldig sterk på. Dyktige kvinnelige gründere innenfor barnehagesektoren er en viktig årsak til at vi har fått flere kvinner ut i arbeidslivet.

– Ser ikke på hva som er best for Bindal

Trygve Slagsvold Vedum og Lisbeth Berg Hansen i Bindal på 1. mai

Mange møtte opp for å få med seg talene til Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum og Lisbeth Berg-Hansen (Ap) 1. mai.

Foto: Ole-Christian Olsen / NRK

Ebbesen har tidligere uttalt til lokalavisen Brønnøysunds Avis at følelsene i kommunedebatten har overskygget spørsmålet om hva som er innbyggernes beste. I dag gjentar hun argumentet.

– Debatten er nå mest basert på følelser, og det er synd, for dette kan gi store muligheter. Det er flere i Bindal som ønsker sammenslåing. Høyre, Venstre og SV sendte inn positivt høringssvar, det må også Ap og Sp ta alvorlig, sier Ebbesen til NRK.

Forstår de sterke følelsene

Har du forståelse for denne reformen skaper reaksjoner i Bindal?

– Jeg har full forståelse for at følelsene er sterke når det er snakk om å bli trøndere, men vi må se realistisk på det. Det meste av aktivitet i Bindal i dag skjer sørover. Sykehus, politi, renovasjon, idrettsaktivitet og handel.

– Blir det et bedre tilbud for bindalingene dersom de blir trøndere?

– Det er vanskelig å si helt sikkert, men mulighetene ved å slå seg sammen med Nord-Trøndelag er store. En sammenslåing vil bety større ressurser, økt kompetanse, mener hun.