– Jeg vil være helt ærlig og si: Valget ga samlet sett et altfor dårlig resultat for Arbeiderpartiet, sa Jonas Gahr Støre i sin tale til Arbeiderpartiets landsstyremøte mandag.
Det vises også med all tydelighet i NRKs ordførerkart.
Etter forrige valg hadde Arbeiderpartiet 147 ordfører. Så langt har de 91.
En betydelig nedgang med andre ord.
Det som gjør ting enda verre er at Ap ser ut til å tape den ene storbyen etter den andre.
– I antall beholder Ap og Sp mange ordførere, men det er også mange små kommuner. For Ap vil det være smertefullt å miste makt i storbyene og i tradisjonelle Ap-bastioner som Sarpsborg, Lillestrøm og Namsos, sier NRKs politiske kommentator Tone Sofie Aglen.
Det går ikke stort bedre for Senterpartiet. Partiet hadde 132 ordfører etter sist valg.
I Nordland hadde de 19. Nå har de foreløpig bare tre. Nasjonalt har de så langt sikret seg 74.
Ordførerkartet er ikke endelig ettersom flere kommuner fortsatt ikke har bestemt seg – og kartet under vil oppdateres fortløpende.
Da går det mye bedre for Høyre.
Valget for fire år siden var rett og slett dårlig sett med Høyre-øyne. Etter at alle kabalene var lagt, satt partiet igjen med 34 ordførere – det laveste antallet siden 1971.
Allerede har Høyre sikret seg 74 ordførere, viser NRKs oversikt.
Høyre ligger fortsatt et stykke bak Arbeiderpartiet. Men det er som normalt, slik har det vært helt siden krigen.
Høyres ordførerrekord er 119 og er 22 år gammel. Men da var det nesten 100 flere kommuner enn i dag.
Det er verdt å merke seg at også Fremskrittspartiet får betydelig flere ordførere enn sist.
Folk flest i blå kommuner
Selv om Høyre ikke skulle få flest ordførere. Så vil uansett folk flest bo i en Høyre-kommune.
Oslo, Stavanger og Bergen blir blå. Det blir antageligvis også Trondheim.
Det samme blir folkerike kommuner som Fredrikstad, Drammen, Kristiansand, Lillestrøm, Sandnes, Sarpsborg, Skien, Sandefjord, Larvik, Nordre Follo, Bodø, Bærum og Asker.
Bare i disse 17 kommunene bor det til sammen om lag 2,3 millioner mennesker – altså omtrent halvparten av Norges befolkning.
– Det er man jo veldig glad for som Høyremann, sier påtroppende ordfører i Fredrikstad, Arne Sekkelsten.
– Er du overrasket over Høyre vinner makten i så mange kommuner?
– Jeg er ikke veldig overrasket, for de følger de nasjonale trendene. Men selv med en nasjonal vind har man ulike utslag i enkeltkommuner, sier han.
NRKs politiske kommentator Tone Sofie Aglen mener det lukter svidd av Høyre-comebacket etter et dårlig lokalvalg i 2019.
NRKs politiske kommentator Tone Sofie Aglen tror resultatet av årets lokalvalg blir en styrke inn mot stortingsvalget om to år.
Foto: Øystein Otterdal / NRK– Før lokalvalget i 2019 var målet til Erna Solberg at halvparten av velgerne skal bo i en høyrestyrt kommune. Det mislyktes de fullstendig med da, men kommer knallhardt tilbake nå, sier hun.
Og selv om mye fortsatt er uklart, tegner det seg et veldig tydelig bilde, ifølge Aglen.
– Ikke bare får Høyre markant flere ordførere, men de tar storeslem i de folkerike kommunene. Blant de 50 største kommunene i landet er det sterk Høyre-dominans. Det betyr at storparten av det norske folk vil bli styrt av Høyre, fortsetter hun.
I tillegg ser Frp ut til å få god uttelling i antall ordførere etter noen magre år, legger Aglen til.
Blå bølge i Nordland
I Nordland er Høyres fremgang spesielt markant. I den foregående perioden hadde Høyre ordførere i Bø, Gildeskål og Lurøy – og det var det.
Nå kan partiet få 12. Rekorden i fylket etter krigen er 15 ved valget i 1979.
Høyre får etter all sannsynlighet fire av fem ordførere i Vesterålen.
Det er derfor ikke tilfeldig at stortingsrepresentant Nikolai Astrup (H) denne uken tok turen fra Oslo vest til Sortland – Vesterålens største kommune – for å feire valgseieren i nord.
Her gjorde ordførerkandidat Grethe Ellingsen et brakvalg – med 42,7 prosent av stemmene.
– Jeg tror helt klart at det hjelper oss lokalt at det blåser en blå vind over landet. På den andre siden gjorde vi et godt valg, vi har 33 stykker mellom 18 og 92 år på listen, som på ulike områder har vært ute og snakket med folk, lyttet og vist seg klar for å være med på å drive frem Sortland, sier den påtroppende ordføreren i Sortland.
BY OG LAND – HAND I HAND: Stortingsrepresentant Nikolai Astrup fra Oslo reiste denne uken til Sortland for å feire at Høyre vant fire av fem kommuner i Vesterålen. Her står han sammen med Grethe Ellingsen, Sortlands mye ordfører. Også i Norges største byer ser Høyre ut til å gjøre storeslem.
Foto: Vilde Bratland Eriksen / NRK– Det er veldig positivt at vi har fått så mange blå kommuner, og nå må vi bruke muligheten vi har fått til å skape gode lokalsamfunn, konkluderer Astrup.
Valgseieren har imidlertid havnet litt i skyggen av Sindre Finnes' aksjehandel.
– Det er spesiell tid. Vi gjorde et veldig, veldig godt valg, men så har dagene etter valget vært preget av helt andre ting.
– Det er nettopp nå det er fint å komme på besøk hit, og få besøke Grethe som har gjort et kjempevalg, og få høre mer om hva de skal bruke makten til, sier Astrup.
Grethe Ellingsen var ordfører i Sortland fra 2011 til 2015. Nå blir det en ny runde for Høyrekvinnen. Her er hun avbildet da hun gikk av etter valget i 2015.
Foto: Bjørn Tore Pedersen / NRKMer samarbeid med private
I Sortland besøkte den tidligere kommunalministeren blant annet landbruksskolen på Kleiva, hvor han fikk mate en ku. En øvelse han tydeligvis ikke var vant med.
– Hvordan vil folk merke at det blir flere høyreordførere i Vesterålen og i Norge?
– Jeg håper og tror vi er et parti som skal bidra til å skape flere muligheter for folk, legge til rett for vekst, verdiskaping og arbeidsplasser der folk bor. Vi vil samarbeide med det private næringslivet for å utvikle tjenestetilbudet for innbyggerne.
Store ambisjoner
Og det mangler ikke på ambisjoner.
– Høyre vil legge til rette for gode liv over hele landet.
Astrup mener Høyre vant valget fordi velgerne kjente seg igjen i svarene til Høyre. Han tror også valget var en dom over regjeringens innsats de siste årene.
– Flere ser, ikke minst langs kysten, at man har gjort det vanskeligere for næringslivet å skape arbeidsplasser og å legge til rette for aktivitet, og dermed gode lokalsamfunn.