NRK Meny
Normal

Høyre-topp innredet soverom i garasje: – Dette er et lovbrudd

Leder i Nordland Høyre, Jonny Finstad, innredet loftet i garasjen og skrøt av det på Facebook. Men den mangeårige ordføreren glemte én viktig ting. – Hvis du innreder til et soverom uten å søke om bruksendring, så har du brutt loven, sier enhetsleder Karl Erik Nystad i Vestvågøy kommune

Garasjen

Jonny Finstad bygde garasje i 1994. Nå har han innredet loftet i garasjen til kontor og gjesterom, uten å søke om bruksendring.

Foto: John Inge Johansen

Jonny Finstad (H) foran garasjen

Fylkespolitikeren i Høyre sier han legger seg flat og skal sende søknaden inn med en gang.

Foto: John Inge Johansen

Høyre-toppen Jonny Finstad, som i tillegg er vararepresentant på Stortinget, glemte nemlig å søke til kommunen før han pusset opp garasjen.

Da plan- og bygningsloven ble endret 1. januar i år, var forenkling et nøkkelord for regjeringen.

Tidligere har såkalte «forenklede byggemeldinger» stått for nesten 20 prosent av saksbehandlingstiden i det offentlige. Nå kan man bygge garasjer og frittstående bygninger på egen eiendom, med visse begrensinger, uten å søke. Dersom man skal bruke noen deler av disse bygningene til varig opphold, må det søkes spesielt.

Finstad fikk bygge-godkjenning for sin garasje for 22 år siden. I søknaden skrev Finstad:

Det blir uinnredet loft, men jeg er kjent med kravene for senere innredning.

I 2016 har den tidligere ordføreren i Vestvågøy pusset opp og innredet loft til soverom, men uten å følge kravene han skrev at han kjente.

– Jeg har bygd garasjen, og har i byggesøknaden oppgitt at jeg skulle innrede loftet senere. Nå har jeg satt inn en seng der, som gjør at jeg må søke om brukstillatelse, og det var ikke jeg klar over, sier Finstad til NRK.

Skrytebilde

– Etter at jeg postet på Facebook at jeg var glad for å være ferdig, fikk kommunen tips om at jeg ikke hadde alt i orden. Jeg har satt inn en seng der, som gjør at jeg må søke om brukstillatelse, og det var ikke jeg klar over, sier Jonny Finstad.

Foto: Skjermdump fra Facebook

Mange saker

Vestvågøy kommune har hatt mange saker som går på manglende søknad om bruksendring. Nylig fikk både en restaurant og et gatekjøkken beskjed om at tillatelse til drift ikke var godkjent, til tross for at virksomheten har vært i gang i flere år.

Finstad er til dels enig i at plan- og bygningsloven kan være vanskelig å forholde seg til.

– For menigmann kan det være vanskelig, medgir Finstad, som trodde han hadde alle godkjenningene på plass fra 20 år tilbake.

– Jeg hadde tydeligvis ikke det, så her legger jeg flat og skal få det i orden. Loven er lik for alle. Nå sender jeg søknad og regner med at jeg får det godkjent, fortsetter han.

Fra garasjen

Finstad innredet garasjen. Resultatet ble fint - som vi ser av disse bildene han publiserte offentlig på Facebook, men tillatelsene var ikke på plass.

Foto: Fra Facebook-innlegget til Finstad

Ingen automatikk

Konstituert enhetsleder Karl Erik Nystad i Vestvågøy kommune sier at det ikke er noe automatikk i å få godkjent bruksendringer.

Konstituert enhetsleder Karl Erik Nystad i Vestvågøy kommune

– Finstad må søke, og vi behandler det på vanlig måte som om han hadde søkt på forhånd, sier Nystad.

Foto: John Inge Johansen / NRK

Han forteller at de har tatt kontakt med Finstad for å få han til å sende søknaden. Likevel kan det koste noen kroner å ikke følge regelverket.

– Vi må også vurdere om det skal ilegges overtredelsesgebyr. Vi gjør en skjønnsmessig vurdering, og gebyret varierer i forhold til graden av alvorlighet. I dette tilfellet blir det kanskje et par tusen kroner, sier Nystad.

– Er det en vanskelig lov?

– Plan- og bygningsloven er en stor og omfattende lov, vi har forståelse for at det kan være vanskelig å sette seg inn i den, men vi har veiledningsplikt. Folk må ta kontakt med oss, så hjelper vi dem i forkant.

Vi har en del saker der folk glemmer å søke om bruksendring, det er relativt vanlig - alt for vanlig.

Karl Erik Nystad i Vestvågøy kommune

(NRK har oppdatert tittel og saken med sitat fra enhetsleder i Vestvågøy kommune).