Hopp til innhold

Krass kritikk etter at Høyre kutter gratis ferge i eget budsjettforslag: – Distriktsfiendtlig

Høyre vil kutte ordningen med gratis ferger på fylkesveiene, og heller gå for en lav billettpris. – Det henger ikke på greip, svarer Senterpartiet.

Rebekka Bruin Ødegaard (sp) på ferga i Nesna.

Rebekka Bruin Ødegaard er lokallagsleder på Nesna for Senterpartiet. Hun er kritisk til at Høyre foreslår å kutte gratis ferger på fylkesveiene for å spare 95 millioner kroner.

Foto: Kasper Holgersen / NRK

Høyre la tirsdag fram sitt alternativ til revidert statsbudsjett.

Der foreslår partiet nok en gang å spare inn 95 millioner kroner på å skrote gratis ferger på fylkesveier til fordel for en billigere fergebillett.

I statsbudsjettet i fjor vedtok regjeringen på at det skal være gratis å reise med ferge på de sambandene som har under 100.000 passasjerer i året.

I tillegg reduseres overføringene til fylkeskommunene med til sammen 1,1 milliarder kroner.

I fergefylket Nordland, med rundt 30 ulike samband, skaper forslaget reaksjoner lokalt.

VEDUM-gratis ferge og Nord Universitet Nesna

Det var med flagget til topps at finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) for ett år siden møtte folk på fergeleiet på øya Tomma i Nesna kommune for å markere at det i dag er blitt gratis å reise med ferge hit.

Foto: Lars-Petter Kalkenberg / NRK

– Det er distriktsfiendtlig å kutte i fergetilbudet. Det er et konkret tiltak for å holde liv i, og satse på distriktene.

Det sier lokallagsleder i Nesna Senterparti, Rebekka Bruin Ødegaard.

– For oss på Nesna har gratis ferger tatt bort driftsulempen for næringslivet, og vil etter vår mening bidra til å øke bolyst og utvikling i hele kommunen. Derfor er vi uenig i Høyres prioritering.

Vil ha statlig hjelp, tross rekordoverskudd

Hun får støtte fra fylkesrådsleder i Nordland, Elin Dahlseng Eide (Ap).

– Det er veldig uheldig og rart at Høyre ikke vil ha gode kollektivtilbud til folk langs kysten.

Elin Dahlseng Eide

Elin Dahlseng Eide (Ap) er fylkesrådsleder i Nordland.

Foto: Mathias Mikalsen

Dahlseng Eide er klar på at fylkeskommunen ikke kan ta regningen for gratis ferger alene, og reagerer på Høyres forslag.

– Dersom ikke gratis ferger blir finansiert fra staten blir dette vanskelig for oss. Det må være et spleiselag.

Les også Kan bli gratis hurtigbåter i hele landet – har satt i gang arbeid med å kartlegge kostnader

Hurtigbåt på sambandet Bodø-Svolvær. Boreal

Samtidig har Nordland fylkeskommune lagt bak seg et rekordår økonomisk. Regnskapet for 2022 ga et overskudd på 790 millioner kroner.

– Dere har store summer på disposisjonsfond?

– Disse pengene er bundet opp i langsiktige investeringer. Vi skal bygge to nye skoler. Dette er penger som er disponert, svarer Dahlseng Eide.

I Senterpartiets stortingsgruppe reageres det med vantro på Høyres forslag til revidert statsbudsjett.

– Vi er opptatt av at ferjene skal gå. Hvis man kutter 1,1 milliarder kroner, så er alternativet å kutte ferjetilbudet, eventuelt skru opp prisene. Vi har ment at det er helt feil og har innført gratis ferje på mange strekninger, sier finansminister Trygve Slagsvold Vedum til NTB.

Trygve Slagsvold Vedum

Finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) mener det er helt feil å kutte i fergetilbudet og overføringene til fylkeskommunene, slik Høyre foreslår.

Foto: Ksenia Novikova / NRK

Også stortingsrepresentant fra Nordland, Siv Moslett (Sp) reagerer på forslaget.

Det betyr dårligere tilbud, færre avganger og at folk og næringsliv må betale mer. Dette er henger ikke på greip, sier hun.

Høyre: Må stramme inn økonomien

– Slik økonomien er med Ukraina-krigen og høye renter, så prioriterer ikke vi gratis ferge nå. Vi prioriterer å ha lave fergepriser, men ikke gratis ferger.

Det sier stortingsrepresentant fra Nordland, Bård Ludvig Thorheim (H).

I Høyres alternative budsjett foreslår de å bruke 5,2 milliarder kroner færre oljepenger enn det regjeringen legger opp til.

Stortingsrepresentant Bård Ludvig Thorheim ved havna i Bodø. Han mener myndighetene må informere folk om hvilke trusler de vet om i Nord-Norge og hvordan de skal håndtere disse.

Stortingsrepresentant Bård Ludvig Thorheim (H) mener tiden er inne for å stramme inn pengebruken for å holde renten lav for folk flest.

Foto: Benjamin Fredriksen / NRK

– Vi frykter at pengebruken driver opp renten, som igjen går hardt ut over folks økonomi – mye mer enn det kostnader på ferge. Det er en klar prioritering fra Høyre.

– Men 95 millioner kroner til gratis ferger – hvor mye har det å si når det gjelder renten?

– Det er summen av alle prioriteringer vi gjør som viser at vi er villige til å bruke adskillig mindre penger enn det regjeringen gjør. Da prioriterer vi ikke gratis ferge slik den økonomiske situasjon er nå.

Mener fylkene bør ta regningen for gratisferger

Da regjeringen lovet en reduksjon i fergeprisene i 2021, var Thorheim ute og kritiserte regjeringen for å ikke holde det de lovet.

– Mange har grunn til å føle seg lurt, sa Thorheim den gang.

Les også Herleif har ikke råd til å vente på Vedums fergeløfte – flytter hele bedriften

Herleif

– Du var kritisk til regjeringen ved inngangen til 2022 fordi de ikke gjorde nok rundt gratis ferger. Nå foreslår man å ta bort hele gratisordningen. Har pipen fått en annen lyd?

– Nei. Det er riktig at jeg påpekte at regjeringen prøvde å fremstille at det var innført gratis ferger, uten at det i realiteten var det. Det er helt riktig å påpeke fra opposisjonen.

Thorheim sier at Høyre vil gjøre fergene rimeligere, men skal de bli helt gratis må fylkene selv hoste opp de pengene.

Les også Lover billigere hurtigbåtbilletter – vil ha regjeringa til å ta deler av regninga

Fylkesrådet i Nordland vil gjøre det billigere for folk å reise med hurtigbåt. Nestleder Svein Eggesvik (Sp) og fylkesrådsleder Elin Dahlseng Eide (Ap).

– Er ikke det en diskusjon om hvor mye staten kan bidra med sammenlignet med fylket?

– Det er jeg uenig i. Nordland fylkeskommune har best økonomi i hele landet. Det er et prioriteringsspørsmål hva man ønsker å bruke pengene på.

– Høyre redusere overføringene fra staten til fylkene med 1,1 milliarder kroner. Gjør man ikke det vanskeligere for fylkene å nettopp bruke penger på samferdsel gjennom et slikt grep?

– Det kuttet er fordelt på alle fylkene, og det er fordi det er veldig store overskudd i fylkeskommunene. Derfor mener vi at det er rom for å spare inn noe der.

Les også Her feirer øyboerne at ferga er blitt gratis med champagnefrokost

Folk på øya Løkta på Helgeland markerer at ferga blir gratis fra og med 1. juli.

Les også Pernille fikk sjokk da hun skulle betale for båtbillettene – ordfører krever halvering

Pernille Johansen og datter Sophia Johansen. Passasjerer på hurtigbåt i Steigen