NRK Meny
Normal

Høyre dropper folkemøte om Andøys framtid

Stortingsrepresentanter fra Senterpartiet, Arbeiderpartiet og Frp kommer til folkemøtet om Andøy flystasjon, men ingen fra Høyres stortingsgruppe har tatt seg tid. – Et viktig demokratisk prinsipp at de er til stede, sier lokal Høyre-leder.

Oppmøte Andøya flystasjon ministerbesøk

Oppmøtet var stort da forsvarsministeren ankom Andøya for å snakke om nedleggelsen før ferien. Nå skal kommunen holde folkemøte og har invitert hele Nordlandsbenken. Ap, Sp og Frp kommer, men Høyre tar takket nei.

Foto: Ole Marius Rørstad / NRK

Det er ventet fullt rådhus på Andenes når folkevalgte i ettermiddag skal diskutere framtida til Andøya flystasjonen, den desidert viktigste arbeidsplassen i kommunen. Som kjent har regjeringen har foreslått å legge ned anlegget, og erstatte den med en framskutt base på Evenes.

Stortingsrepresentanter fra Senterpartiet, Arbeiderpartiet og Frp kommer, men ingen fra Høyre har tatt seg tid. Andøy Høyre er skuffa over at deres egne folk på nordlandsbenken dropper folkemøtet om Andøya flystasjon.

– Viktig demokratisk prinsipp

– Det er svært skuffende. Høyres representanter fra Nordland skal være med å ta en beslutning i en svært alvorlig sak for et helt samfunn i det fylket de representerer på Stortinget.

På møtet vil det komme fram en del nye opplysninger i saken. Et annet viktig moment, er at våre folkevalgte får møte folk ansikt til ansikt og svare på spørsmål. Det er et viktig demokratisk prinsipp, sier Yngve Laukslett i Andøy Høyre.

300 jobber forsvinner

Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide og Andøy-ordfører Jonni Solsvik

Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide og Andøy-ordfører Jonni Solsvik er uenige om Andøys framtid.

Foto: Fredrik Sørensen, Bladet Vesterålen

En nedleggelse av Andøya flystasjon vil få store konsekvenser lokalt. Om de 300 arbeidsplassene i forsvaret forsvinner, vil det skape store negative ringvirkninger for kommunen med rundt 5000 innbyggere.

Regjeringa håper å spare penger på å legge ned basen på Andøy, og i stedet samle all militær flyaktivitet på basen i Evenes. Stortingsrepresentant Margunn Ebbesen fra Høyre sier hun nylig besøkte Andøy, og at flere av hennes partikolleger har gjort det samme.

– Har vært der

Stortingsrepresentant Margunn Ebbesen (H)

Stortingsrepresentant Margunn Ebbesen fra Høyre sier hun nylig har besøkt Andøy.

– Jeg var på Andenes for halvannen uke siden, og da hadde jeg god tid til en befaring dersom man mente jeg burde ha gjort det. Jeg var på Evenes dagen etter, og der hadde de laget et opplegg med full befaring på hele området uten at jeg hadde bedt om det, sier hun til NRK.

​Heller ikke partikollega i Høyre Odd Henriksen har tid til folkemøtet i dag, men understreker han at han gjerne tar imot mer informasjon fra Andøy.

– Jeg forstår at møtet er viktig, og jeg har all mulig respekt for at Andøy ønsker å vise oss hva dette handler om. Dersom de har ting de ikke har vist oss ved tidligere besøk, skal jeg reise til Andøy når som helst når anledningen byr seg.

Avslørte feil i tallmateriale

Med eller uten Høyre blir det trolig høy temperatur i kommunestyresalen på Andenes i dag. Laukslett tror fortsatt det er mulig å beholde basen.

Lørdag skrev Andøyposten at regjeringen opererer med feil tallmateriale i sin argumentasjon for å legge ned flystasjonen. Ett av tallene som brukes i den distriktsmessige konsekvensutredningen er at Forsvaret handler for 1,9 millioner kroner lokalt i Andøy. Tall Andøyposten har fått viser at Forsvaret handler for nær 20 millioner.

– Regjeringens utredning inneholder flere faktafeil. Det er viktig at beslutningstakerne får denne informasjonen. Jeg tror vi skal klare å endre beslutningen. Vi tror det sitter fornuftige folk på Stortinget som ønsker å gjøre det som er riktig. Nemlig en fortsatt delt løsning mellom Andøya flystasjon og en framskutt base på Evenes, sier Laukslett.

Får besøk av Høyres fylkesleder

Etter at det ble kjent at de andre partiene på nordlandsbenken skulle delta, bestemte lederen for Nordland Høyre å reise, som et lite plaster på såret. Dermed er det ikke helt fritt for Høyrepolitikere.

– Det er en spesielt viktig sak, og jeg er jo fylkesleder og første stortingsvararepresentant. Dette blir mitt tredje besøk på Andøya i sommer, sier Finstad på telefon.

Menneskelig lenke på Andøy for å protestere mot nedleggelse av flystasjon

Menneskelig lenke på Andøy for å protestere mot nedleggelse av flystasjonen.

Foto: Jørn Aune/Andøyposten