Hopp til innhold

Kundene er så desperate at de kjøper fuktig ved. Det kan være farlig

Høye strømpriser og lave temperaturer fører til vedmangel flere steder i landet. Brannvesenet advarer desperate vedkunder mot å falle for fristelsen til å fyre med andre ting enn tørr ved.

Bjørg Eirin Berg foran veden

MÅ VENTE: Veden bak Bjørg Eirin Berg ved Rana Arbeidssenter er ikke klar for å brennes ennå. Likevel kjøper folk den fuktige veden.

Foto: Bendik Aarsæther

– Jeg har to enkle triks for å høre om veden er tørr eller fuktig, sier Kjell-Over Verstad, leder for feiervesenet i Salten brann.

På benken har han to vedkubber som kommer rett fra kløyveren, og to som har ligget til tørk.

Først går Verstad etter lyden:

Kjell-Ove Verstad viser et triks for å sjekke om veden er tørr.

Kjell-Ove Verstad viser et triks for å sjekke om veden er tørr.

Så tar han Zalo-trikset.

Verstad blåser i den enden av kubben der han ikke har smurt Zalo. Kommer det skum på den andre enden, indikerer det at lufta kan strømme gjennom kubben. Det betyr at veden er tørr.

Og det er nemlig lurt å vite. Særlig i disse dager.

Vanskelig å få tak i ved

Allerede i høst begynte folk å hamstre ved for vinteren, på grunn av de skyhøye strømprisene. Strømprisene har holdt seg høye, og i tillegg har temperaturene sunket over store deler av landet.

– Det har væt et voldsomt sug etter ved i høst. Vi hadde noe tilsvarende trykk i vinteren 2009/10, men jeg tror etterspørselen har vært enda større i år, sier Øyvind Stranna Larsen i Norsk ved – Forum for vedprodusenter.

– Frykter du vi kan få en vedkrise?

Vi har ikke registrert en vedkrise ennå, men det kan bli en enda større mangel dersom vi får en hard vinter og strømprisene holder seg høye.

For eksempel er det enormt behov for ved flere steder i Nordland. I Bodø er de fleste utsalgene tomme. I Vedbua hos Rana Arbeidssenter i Mo i Rana har de ikke mer tørr ved igjen. Slik pleier det ikke å være.

– Vanligvis bruker vi ikke å gå tom for ved før seinest uti mars, sier Bjørg Eirin Berg.

Så nå er Vedbua full av fersk ved som er tørket og klar til å selges tidligst om noen måneder. Det stopper likevel ikke kundene.

– Vi har hatt kunder som kjøper våt ved nå fordi de er i beit, som de skal fyre med. De mener den brenner lenger og gir mer varme, sier Berg.

Men slik er det ikke.

Fuktig ved

IKKE BRENNBAR: Veden som ligger i Vedbua i Mo i Rana har en mye høyere fuktighet enn de 20 prosentene som er anbefalt. Likevel kjøper folk veden for å brenne den.

Foto: Bendik Aarsæther

Økt risiko for pipebrann

– Fyrer du med våt ved får du dårlig effekt av veden og for mye sot i pipa. Det kan føre til økt risiko for pipebrann, forteller Kjell-Over Verstad i Salten brann.

Ifølge Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) var det 948 pipebranner forrige vinter (fra 1. november til utgangen av februar). Det er 34 prosent flere enn vinteren i før.

Kjell-Ove Verstad frykter at økt bruk av fuktig ved kan gi brannvesenet flere oppdrag i vinter.

Pipe med beksot

FARLIG: Slik kan pipa di bli seende ut dersom du fyrer med fuktig ved over tid. Den dekkes av svært brannfarlig sot.

Foto: Salten brann

– Altså, blir det brukt mye fuktig ved, blir det mer sot i pipa. Det kan øke faren for brann.

På internett er folk også på leiting etter paller eller gamle møbler de kan fyre med.

– Å kjøpe møbler for å fyre med er stort sett en dum idé. Som oftest er det behandlet treverk, og behandlet treverk skal på miljøstasjonen, sier Verstad.

Han mener også at det ikke er så mange penger å spare på å fyre med fuktig ved.

– Jeg skjønner at folk vi fyre med ved, men strømprisene er nok ikke verre enn at det kan lønne seg å varme opp huset med strøm kontra fuktig ved. Du taper mye energi på å fyre med fuktig ved, sier han.

Kjell-Ove Verstad foran brannbil nært

– FYR MED TØRR VED: Kjell-Ove Verstad, leder for feiervesenet i Salten brann oppfordrer folk til å holde seg til tørr ved når de skal fyre i peisen.

Foto: Petter Strøm / NRK