Høy temp og herlig duft

- Ingen har det så varmt på jobben som oss, smiler Olga Wisniewska.

Kristine Johnsen (fra venstre), Ingrid Johansen og Olga Wisniewska.

BAKERNE FRA Å: Kristine Johnsen (fra venstre), Ingrid Johansen og Olga Wisniewska sørger for ferske bakervarer fra det eldgamle bakeriet på Å i Lofoten.

Foto: Billy Jacobsen / NRK

Dette er en av årets varmeste sommerdagene i Nordland. Så også på Å i Lofoten, der Olga holder det gamle tradisjonsrike bakeriet sommeråpent sammen med Ingrid Johannesson og Kristine Johnsen.

Eldst i landsdelen

Det dufter godt av kanelboller, mens ferdige bakervarene hentes ut på brett fra det som kanskje er den eldste bakerovnen i hele Nord-Norge som ennå er i bruk.

- Ja, den er gamlere enn huset, iallfall godt over 150 år, sier Olga.

Gammel bakekunst

- Og det er skikkelige dimensjoner på den, ni kvadratmeter og en steikeoverflate på seks kvadratmeter. Den fyres med bjørkeved og gir en helt uforlignelig kvalitet på produktene, lover hun.

Flere turister kommer til Å, til veiens endepunkt, hver eneste dag gjennom sommersesongen.

HØR: Sommerattraksjon Å.

- Sjøl om ikke absolutt alle besøkende til Lofoten kommer utover til Å, ja så gjør nok de alle fleste det. Å er Lofotens Nordlapp. Ytterpunkter lokker turister, og Å er slutten på veien, sier reiselivssjefen i Moskenes, Agata Gasior. (Teksten fortsetter under bildet.)

Agata Gasior er reiselivsleder i Moskenes, og viser stolt frem Å. – Dette er Lofotens Nordkapp.

SJEFEN: Agata Gasior er reiselivsleder i Moskenes, og viser stolt frem Å. – Dette er Lofotens Nordkapp.

Foto: Billy Jacobsen, Foto: Billy Jacobsen / NRK

Viktig med museer

Hun er opptatt av at turistene ikke bare får god mat og et godt sted og overnatte, men også at de får med seg litt av Lofotens historie.

- Sånn sett er jo Å et ideelt sted, med Fiskeværsmuseet og Tørrfiskmuseet, sier Gasior, som forteller om en svært travel 2008-sesong så langt, for alle som er involvert i reiselivsnæringen.