Hotellstreik kan gi Airbnb-boom

Arbeidsrettsadvokat og universitetslektor Thomas Benson tror overnattingstjenesten Airbnb vil vinne markedsandeler hvis streiken trekker ut i tid.

Airbnb illustrasjonsfoto

Airbnb er et nettjeneste hvor brukere kan bestille overnatting hos private over hele verden.

Foto: Markus Thonhuagen / NRK

Fra lørdag klokken åtte trappes streiken i hotell- og restaurantbransjen opp. Da blir ansatte i over 200 nye bedrifter tatt ut i streik.

Advokat Thomas Benson

Arbeidsrettsadvokat og universitetslektor Thomas Benson tror Airbnb vil vinne på streiken.

Foto: Ole Marius Rørstad / NRK

Advokat Thomas Benson i Bodø tror streiken vil føre til at hotellbransjen taper markedsandeler til fordel for nettjenesten Airbnb, hvor man kan bestille overnatting hos private (se faktaboks).

– Hvis streiken varer lengre enn utover lørdagen, så vil dette få betydning. Konfirmasjonstida er for eksempel like rundt hjørnet, og folk trenger steder å bo.

Når folk først har fått øynene opp for tjenesten, er det slett ikke sikkert at de kommer tilbake til hotellene når streiken er over, tror Benson.

– Airbnb er en tjeneste i vekst, og hvis den får utvikle seg nå i løpet av hotellstreiken, så kan den bli livsfarlig for de tradisjonelle hotellene på sikt. Dette er en stor konkurrent allerede.

33 i Nordland

I Nordland er ansatte ved 33 hoteller i streik. I Bodø er blant annet Bodø Hotell, Hotel Grand, Radisson Blu Hotel og Scandic Havet tatt ut i streik.

En av dem som leier ut egen bolig på Airbnb i Bodø sentrum, er Kathrine Steinvik.

Kathrine Steinvik

Kathrine Steinvik er en av mange som leier ut deler av egen bolig i Norge.

Foto: Privat

– Jeg fikk en booking i går fram til i morgen som kan ha sammenheng med streiken. Jeg blir ikke overrasket hvis flere benytter seg av denne tjenesten i dagene fremover, sier hun.

Hun forteller at både turister og folk som reiser i forbindelse med jobb leier et rom i leiligheten hennes. Frem mot sommeren har hun allerede mange bookinger, og har dermed begrenset kapasitet selv.

Samtidig kommer nye utleiere til. Morten Åsland har bestemt seg for å leie ut en leilighet i Mo i Rana sammen med sin samboer, og venter snart sine første gjester.

– Streiken har ikke vart så lenge enda, så vi har ikke merket noe til dette selv foreløpig. Men det er klart, at det kan godt hende at antallet henvendelser til utleiere vil øke nå fremover.

Frykter flere streiker

Mobiltelefon Airbnb

Antall gjester som benyttet Airbnb til å bo på reise i Norge i fjor sommer økte med hele 175 prosent sammenlignet med året før.

Foto: JUSTIN SULLIVAN / Afp

NRK har vært i kontakt med Airbnb for en kommentar, men har fått tilbakemelding fra pressekontakten at det kan ta tid å få besvart henvendelsen.

Nordensjef for Airbnb Aja Guldhammer sa imidlertid til NRK i fjor at de opplevde en formidabel økning i antall overnattinger sammenlignet med fjoråret.

Advokaten i Bodø er overbevist om at selskapet vil få en stor fordel nå, og tror ikke på en snarlig løsning.

– Dette handler om et prinsippkrav, og det er vanskelig å vinne fram med prinsipper. Da er det lettere å vinne fram med lønns- og arbeidsvilkår, sier Benson, som frykter vi vil se flere slike streiker i fremtiden enn vi hittil har gjort.