Hotell- og restaurantgjester kan bli hardt rammet av streik

Over 3000 medlemmer i Fellesforbundet kan ende med å legge ned arbeidet lørdag morgen, dersom ikke fagforeningen deres og arbeidsgiverorganisasjonen NHO Reiseliv finner en løsning innen midnatt.

Scandic Hotell i Bodø

Rundt 300 medlemmer i Fellesforbundet i Nordland kan bli tatt ut i streik fra lørdag morgen, blant annet ved Scandic Havet i Bodø. Bildet er fra en tidligere anledning.

Foto: Monica White Martinsen / NRK

Onsdag denne uken startet partene tvungen mekling hos Riksmekleren, etter at de ikke ble enige om lønns- og arbeidsvilkår.

På grunn av taushetsplikten kan de ikke være mer konkret på hva konflikten går ut på.

 Per Christian Jacobsen fra Fellesforbundet Nord-Norge

Per Christian Jacobsen fra Fellesforbundet i Nord-Norge.

Foto: Beth Mørch Pettersen / NRK

– Medlemmene er klare dersom vi ikke får igjennom våre krav. Men blir det streik tror jeg den blir gjennomført på en god måte, sier avdelingsleder Per Christian Jacobsen for Fellesforbundet i Nord-Norge.

I dag er han ute for å forberede medlemmene sine på at de kan bli nødt til å legge ned arbeidet i kantiner, restauranter og hoteller fra i morgen tidlig.

– Det går ut på alt ifra å gi informasjon om hva de skal gjøre dersom det blir streik, til utdeling av streikevester.

Partene har frist til midnatt med å bli enige, og blir de ikke det utløser det en streik på hoteller, kantiner og restauranter over hele landet fra lørdag klokken 06.00.

Se listen over alle bedriftene som kan bli tatt ut i streik

Mange organiserte medlemmer

Totalt kan over 3000 medlemmer hos Fellesforbundet bli tatt ut i streik. Det er snakk om 346 bedrifter i Vestfold, Sør-Trøndelag, Oslo, Nordland, Hordaland og Buskerud.

Ved hotellet Scandic Meyergården i Mo i Rana vil en eventuell streik merkes godt blant både gjester og de øvrige ansatte.

Ruben Robertsen ved Scandic Meyergården

Hotellsjef Ruben Nilsen Robertsen ved Scandic Meyergården.

Foto: Scandic Meyergården

– Vi er en sterkt organisert bedrift, og blir det streik blir 44 av våre 110 ansatte tatt ut i første runde nå i helgen, sier hotellsjef Ruben Nilsen Robertsen.

– Hvordan vil gjestene merke det?

– Tilbudet vil bli litt begrensa i forhold til vanlig, at restauranten ikke holder åpent for eksempel. Men folk har som regel forståelse for situasjonen og respekt for de ansattes rettigheter.

De 44 ansatte jobber ved alle av hotellets avdelinger, blant annet på kjøkkenet, ute i restauranten og med renhold.

– Begge parter håper jo at det ikke blir streik, men vi får bare vente å se hva som skjer de neste dagene. Blir det streik får vi bare holde drifta oppe så godt vi kan, men det kan bli utfordrende hvis streiken blir langvarig, sier Robertsen.

– Vil gå ut over en tredjepart

Per Christian Jacobsen i Fellesforbundet sier det er beklagelig at konflikten kan gå utover gjestene.

– Dessverre er det slik med streik at det alltid vil være en tredjepart som blir rammet. Innenfor LO-familien har vi for eksempel flere kurs på gang, som selvfølgelig blir avlyst ved streik, sier han.

NHO Reiseliv ønsker ikke å uttale seg på dette tidspunktet, og henviser til taushetsplikten så lenge meklingen foregår.