Høstværet kommer – etterslepet fra «Nate» treffer kysten til helgen

Det har vært en fin start på høsten for store deler av landet med gode temperaturer og lite nedbør. Til helgen er det ventet regn og vind når høstværet gjør sitt inntog, og vi får merke restene av orkanen «Nate».

Regnvær og gråe skyer

Fra helgen av vil vi merke det tradisjonelle høstværet med skyer og regn, samtidig noe sterk vind, et etterslep fra orkanen som herjet i Mellom-Amerika.

Foto: EWA-MARI HEDMAN / NRK Sápmi

Restene av orkanen «Nate» nærmer seg Norge og treffer kysten til helgen. Orkanen har herjet i Mellom-Amerika og tatt flere liv. På sin ferd over Atlanteren har kraften avtatt og det ventes ikke spesielt sterk vind når den treffer Norge fredag.

Statsmeteorolog Jon Austerheim ved Vervarslinga i Nord-Norge, sier de klimatiske forholdene gjør at orkanen ikke greier turen over Atlanterhavet.

– Uværet transformeres fra en tropisk orkan til et ordinært, men kraftig lavtrykk. Tropiske orkaner trives i havområder med 20 grader eller mer i vannet. Når den kommer ut av disse områdene svekkes den, forklarer meteorologen.

Etterslepet fra «Nate» vil i det store og hele gi en del vind og nedbør langs kysten, men mest i Nordland og Troms. Vinden fra fredag kveld og utover lørdag vil komme opp i stiv kuling.

– Da vil vindhastigheten ligge på rundt 15 sekundmeter. Det er ikke noe annet enn et vanlig høstlavtrykk sånn sett, sier han.

– Skal være glade for at den svekkes

Meteorologen sier vi har all grunn til å være glade for at orkanen svekkes betraktelig på vei over havet. Forholdene ligger rett og slett ikke til rette for at tilsvarende fenomener kan oppstå eller ramme norskekysten.

– Likevel hender det at vi kan få vindstyrker opp mot svakere tilsvarende orkaner. For eksempel hadde vi Nyttårsorkanen i 1992 som er den sterkeste vi har hatt i Norge. Denne rammet fra Nordvestlandet og opp til Nordlands sørlige grense, sier Austerheim.

Laster Twitter-innhold

Høstværet er kommet for å bli

Statsmeteorolog Ida Fossli tror at høstværet er kommet for å bli.

– Lavtrykket treffer vestlandet først, før det beveger seg opp langs hele kysten. Det kan se ut som om at høstværet gjør sitt inntog mot Nord-Norge til helgen, sier hun.

Når høstværet kommer, tar det ikke lang tid før snøen begynner å legge seg på fjellene.

– Så lenge temperaturen ligger på 6–10 grader på lavlandet, så vil det være muligheter for snø på fjelltoppene, forteller Fossli.

Har herjet i Mellom-Amerika

Orkanen sine herjinger i Mellom-Amerika la igjen store materielle skader og flere menneskeliv gikk tapt. Hardest gikk det ut over Nicaragua hvor elleve personer omkom. Liv gikk også tapt i Costa Rica og Honduras.

I helgen traff orkanen USA med en vindstyrke på 137 kilometer i timen. På sin ferd over Atlanteren har den blitt nedgradert til en tropisk storm.